Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, azi, la Ierusalim, cu un grup de oameni de afaceri israelieni, cărora le-a spus că în România se pot face „investiţii de mare succes” în industria alimentară, în agricultură şi în turism, plecând de la premisa că aceste domenii nu pot fi delocalizate.

Preşedintele României a preferat să le vorbească oamenilor de afaceri israelieni, prezenţi la întâlnirea de la Ierusalim, în limba română, motivând că nu doreşte să-şi atragă criticile presei româneşti cu privire la „slaba” sa pregătire vizavi de limba engleză.

„O să folosesc limba română, pentru că este o şansă pentru mine să evit criticile mediei româneşti despre slaba mea cunoaştere a limbii engleze”, a spus Băsescu în engleză, râzând, la începutul întâlnirii.

El le-a prezentat acestora situaţia economică a României, precum şi detalii despre acordul de împrumut extern.

„Credem că în momentul de faţă se pot face investiţii de mare succes în industria alimentară, în agricultură şi în turism, plecând de la premisa că aceste industrii nu pot fi delocalizate din România”, a spus Băsescu.

El a adăugat că unele industrii au apărut în ţara noastră în ultimii ani şi că, probabil, „în următorii „10-15 ani vor fi delocalizate către est”.

„Cum au venit, aşa vor pleca, dar potenţialul agricol şi cel turistic nu pot fi delocalizate”, a spus şeful statului.
Preşedintele a exemplificat nevoia de investiţii în aceste domenii folosindu-se de o evaluare a UE potrivit căreia România are potenţial de a asigura hrana pentru 80 de milioane de oameni, dar importă, în prezent, 70% din hrana necesară celor 22 de milioane de români.

SURSA: Mediafax