Conform sondajului IMAS comandat de EuropaFM, liberalii sunt în ușoară creștere. Astfel, PNL este creditat la 33,4%, față de 32,6% în luna mai, când înregistrau cele mai puține opțiuni din acest an. Pe de altă parte, PSD a câștigat cel mai mult în această perioadă și a ajuns la de la 21,9% în iunie la 23,4% acum.

Alianța USR Plus apare pentru prima dată în sondaje, până acum cele două formațiuni fiind luate separat și este creditată cu 17,2%. Luna trecută, USR avea 12,3% în sondaj, iar Plus – 5,8%.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, scade în această lună la 9,7% de la 11%.

UDMR trece de pragul electoral în această lună și este cotat la 5,6%, după ce luna trecută nu înregistra decât 3,4% din opțiunile de vot.

Partidul creat de fostul președinte Traian Băsescu, PMP, coboară și mai mult sub pragul electoral: 3,9% în această lună, față de 4,7% în iunie, iar ALDE scade la 3,4%, la mai puțin de jumătatea procentelor pe care le avea în urmă cu un an (7,3% în iulie 2019).

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 10 – 29 iulie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1%. Pentru realizarea acestui Barometru Europa FM s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing).

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea