Șeful Guvernului a fost prezent luni, 7 iulie, în cadrul unei emisiuni la Antena 1. Cu această ocazie, el a ținut să vină cu mai multe detalii despre măsurile concrete în privința firmelor cu restanțe fiscale care își declară sediul la aceeași adresă. Astfel, Ilie Bolojan a menționat că a instalat o nouă conducere la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) la inițiativa ministrului de Finanțe.

„Este evident că, înainte de a te gândi să majorezi taxe, te gândești dacă ești un om responsabil și trebuie să ți le încasezi pe cele care ți le-ai stabilit”, a declarat premierul.

ANAF a intrat în vizorul premierului Ilie Bolojan

Tot pe această temă, în situația actuală, premierul Ilie Bolojan a admis că numeroase firme din țara noastră au acumulat arierate semnificative, adică obligații financiare ajunse la scadență și neachitate. Multe dintre acestea funcționează la momentul de față în mod fictiv din același imobil. Asta în timp ce o parte consistentă din TVA rămâne necolectată, fie din cauza fraudelor fiscale, fie din lipsa de eficiență a ANAF în recuperarea sumelor datorate.

În ceea ce privește direcțiile de intervenție, premierul de la Palatul Victoria a indicat că prima prioritate a Guvernului de la București este mobilizarea ANAF pe teren. Ilie Bolojan insistă pentru o astfel de măsură pentru intensificarea controalelor.

Modificarea legii

A doua linie de acțiune presupune modificarea legislației, conform celor declarate de premier. Se recurge la o astfel de măsură cu scopul de a închide breșele care facilitează frauda și de a debloca mecanismele de executare silită.

„Aceste modificări se vor face în cel de-al doilea pachet, în așa fel încât ANAF să aibă toate instrumentele pentru a-și face datoria”, a spus Bolojan.

Întrebat despre gradul de eficiență al măsurilor preconizate, șeful Guvernului a punctat, de asemenea, că succesul acestora depinde în mare măsură de calitatea factorului uman din pozițiile cheie.

„Poți să ai o lege bună, poți să ai un context bun, dacă cel care trebuie să pună în practică acea lege nu face asta, rezultatele sunt cele care lasă de dorit”, a explicat el.

Reticența cetățenilor

Totodată, Ilie Bolojan a evidențiat în cadrul emisiunii televizate legătura directă dintre evaziunea fiscală și modul în care este gestionat banul public. În acest sens, el a afirmat că cetățenii devin reticenți la plata taxelor atunci când constată că fondurile sunt risipite în mod abuziv. El a amintit de pe proiecte fără sens, chirii exorbitante sau indemnizații nemeritate.

„Pentru a-i convinge pe cetățeni să-și plătească taxele, în primul rând trebuie să nu mai disipăm banii”, a concluzionat premierul.