Invitată duminică la emisiunea “Insider politic”, realizată de jurnalistul Sebastian Zachmann, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a oferit noi explicaţii legate de salariile românilor şi de modul în care Guvernul intenţionează să taie sau să plafoneze anumite sporuri.

“Nu intrăm populist în subiectul sporuri”

“Anul acesta, în 2021, nivelul sporurilor a fost îngheţat la nivelul anului 2020. Aşadar, ceea ce am propus pentru construcţia bugetului de stat are la bază îngheţarea sporurilor şi salariilor la nivelul lui 2020.

Simultan însă, facem o analiză temeinică a acestor sporuri şi nu intrăm populist în subiectul sporuri, pentru că pentru o bună parte a angajaţilor în sistemul bugetar sporurile în loc să fie pentru o categorie profesională sau pentru motivare, au ajuns să fie completări la salariu şi sunt meserii sau categorii profesionale care merită salarii decente”, a precizat ministrul Muncii.

Venituri mai mici pentru bugetari după tăierea sporurilor?!

Turcan a fost întrebată despre un exemplu concret: un angajat bugetar care câştigă acum 3.000 lei/lună cu tot cu sporuri. Va rămâne el, după noua lege a salarizării, cu un salariu mai mic pentru îi vor fi tăiate anumite sporuri?

“Nu intenţionăm să facem lucrul acesta. Acolo unde sunt salarii mici, chiar în domenii esenţiale, nu intenţionăm să scadem deloc nivelul veniturilor”, a declarat Turcan.

Ea a confirmat că salariul de bază va creşte, chiar dacă sporurile vor fi tăiate.

“Noi la Ministerul Muncii stabilim principiile. După care chemăm ministerele de resort să intre cu analize pe fiecare domeniu. Nu pot eu, de la Ministerul Muncii, chiar dacă lucrăm într-un grup de lucru cu reprezentanţi din mai multe ministere, să intrăm în detaliu pe sporurile din Sănătate sau din Justiţie. Acolo trebuie să vină miniştrii de resort, să spună cum ar vedea ei aşezarea în domeniile lor de competenţă”, a mai precizat ministrul Muncii.

“La nivelul unor salarii foarte mari ar putea să se opereze mici modificări”

“Din 2022, aceste salarii, dacă le veţi tăia partea de sporuri, vor scădea?”, a fost întrebată Raluca Turcan.

“Aici va fi o decizie politică. Principiul de la care noi plecăm este acela să nu scadă veniturile însă, dacă, de exemplu, se elimină anumite sporuri, poate la nivelul unor salarii foarte mari ar putea să se opereze mici modificări, întrucât trebuie să gândim şi partea de sustenabilitate.

Ar putea să scadă salariile foarte mari, nu este încă o decizie luată. Noi am vrea ca sporurile să-şi atingă cu adevărat scopul pentru care au fost create, pentru categorii, anumite meserii, anumite condiţii sau pentru a fi motivante. Să reaşezăm salariile de bază şi aici există două posibilităţi, vom vedea pe care se va merge.

Fie unele salarii sau venituri foarte mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi îngheţate unele venituri şi celelalte vor avea o creştere mai rapidă astfel încât să le ajungă din urmă. Nu este încă o decizie luată, dar cam acestea ar fi posibilităţile”, a mai declarat Raluca Turcan la “Insider politic”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea