Vești bune pentru mii de români. Anunțul a fost făcut de premierul țării, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care sunt plătite sumele reglementate prin contractul colectiv de muncă ale minerilor din Valea Jiului.

Totodată, premierul a mai adăugat că este vorba despre suma de 11 milioane de lei. El a amintit că în 2020, minerii nu au primit tichetele de masă sau sporurile, care erau reglementate pe contractul colectiv de muncă.

Florin Cîțu a mai subliniat faptul că având în vedere situația de insolvență a companiei, este nevoie de o hotărâre de guvern separată pentru găsirea unei surse de finanțare.

„A fost aprobat un act normativ săptămâna trecută şi astăzi (miercuri – n.r.) am aprobat o completare. Ştiţi foarte bine că minerii au primit anul trecut salariile, dar nu au primit acea suplimentare, tichete şi alte sporuri, care erau reglementate prin contractul colectiv de muncă.

Pentru că este o companie în insolvenţă, a trebuit să facem o hotărâre de guvern separată şi să găsim o sursă. S-a aprobat, o să fie publicată cred că în următoarele minute, ca să ne asigurăm că banii ajung cât mai repede la mineri în Valea Jiului”, a spus Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de guvern.

11 milioane de lei pentru acești români

În ceea ce privește suma, premierul adăugat că suma totală pe care o vor primi minerii este de 11 milioane de lei. El a mai adăugat că protestul spontan al minerilor s-a datorat faptului că aceștia nu și-au primit sumele suplimentare.

„Tot ce a fost cerut a fost completat, nu este nicio diferenţă între suma pe care au justificat-o şi ceea ce va fi în hotărârea de Guvern. (…) Sunt sumele suplimentare, e vorba de ceea ce înţeleg că anul trecut nu au primit minerii… şi au făcut acest protest spontan”, a afirmat premierul la Palatul Victoria.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea