„Primele de pensionare sunt profund imorale: nu sunt condiționate de rezultate, ci se acordă automat, doar pentru că o persoană a deținut o anumită funcție”, a subliniat Mircea Fechet prin postarea sa de pe pagina de socializare.
Liberalul a subliniat faptul că aceste bonusuri contravin principiului meritocrației, potrivit căruia recompensele trebuie să reflecte efortul și performanța, nu doar poziția ocupată temporar.
Prime, sporuri și „peșcheșuri”. După nemulțumirile la adresa Romsilva, Mircea Fechet trece și la CCR
De asemenea, fostul ministru al Mediului a precizat că, deși a reușit să blocheze prin Ordonanță de Urgență primele acordate angajaților de la Regia Națională a Pădurilor, se așteaptă ca „toate aceste peșcheșuri” să dispară. El s-a referit inclusiv la cele de la Curtea Constituțională a României, unde retragerea din mandat este însoțită de un cadou de 180.000 de lei.
„Primele nerușinate pentru pensionare de la Romsilva au surori gemene la Curtea Constituțională a României (CCR), acolo unde fiecărui judecător care își încheie mandatul i se pregătește un cadou de despărțire de 180.000 lei”, completează el.
Mircea Fechet a atras atenția asupra faptului că banii pentru aceste prime provin din bugetul public, alimentat și de muncitorii și pensionarii țării.
„Pe lângă faptul că sunt imorale, sunt și rușinoase. Pentru că vin dintr-un buget la care contribuie și o bunică dintr-o pensie câștigată după o viață de muncă, și un profesor care se împarte între două școli, și un antreprenor care își plătește taxele și impozitele la zi, și un fierar care stă încovoiat o zi pe un pod. Toți le plătim, iar pușculița publică trebuie să NU mai hrănească privilegii, ci investiții, binele comun, al tuturor”, a adăugat fostul membru din Guvern.
Recompense pe merit
Social-democratul folosit o metaforă pentru a ilustra inechitatea sistemului actual.
„România a devenit o casă împărțită, unde în camerele din față stau privilegiații care se răsplătesc inclusiv pentru că pleacă din funcție, iar în bucătăria din spate stau milioane de români care achită nota de plată pentru dezmățul primilor. Am spus lucrurilor pe nume, ca ministru, și am deranjat pe mulți mai ales cu subiectul bonusurilor la pensionare, dar aș face la fel oricând, pentru că aceste prime au costat statul român, numai în ultimii cinci ani, peste 327 milioane lei. Sunt bani publici”.
Mircea Fechet este de părere că „să ieși la pensie nu poate însemna să (mai) dai un tun pe spinarea românilor care muncesc cinstit! Nu e drept și nu e moral. Toate aceste bonusuri nejustificate trebuie să dispară”.
În viziunea sa, România de azi nu-și permite să mai accepte un sistem care răsplătește funcția, și nu performanța. „Un sistem în care cine pleacă din post pleacă și cu recompensa, indiferent ce a făcut acolo”, mai spune fostul ministru al Mediului în postarea sa.