CCR validează transferul gratuit a 500 de hectare către Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți sesizarea de neconstituționalitate depusă de fostul președinte Klaus Iohannis împotriva legii care permite transferul gratuit a peste 500 de hectare de teren din proprietatea statului către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Decizia, adoptată cu scorul strâns de 6 la 3, deschide calea cedării definitive a unuia dintre cele mai mari loturi de teren universitar din România.
Terenul vizat, care include și construcții aferente, se află în domeniul public și privat al statului și a fost acordat gratuit universității timișorene printr-o lege votată în Parlament, cu susținerea mai multor formațiuni: PNL, PSD, USR și AUR. Proiectul a fost inițiat de senatorul PNL Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și rector al unei universități din București.
CCR, sub conducerea lui Marian Enache, a respins criticile aduse de Iohannis, care invoca o serie de precedente prin care Curtea declarase neconstituționale acte similare de transfer imobiliar.
Curtea justifică cedarea a 500 ha către universitatea din Timișoara
În motivarea deciziei, Curtea a afirmat că terenurile vizate nu sunt obiect exclusiv al proprietății publice și, prin urmare, pot fi transferate prin lege. Mai mult, instituția a argumentat că scopul legii este de „susținere a activității de utilitate publică” în domeniul agricol, precum cercetarea, dezvoltarea și inovarea.
„Curtea a reţinut că bunurile imobile vizate de legea supusă controlului nu sunt obiect exclusiv al proprietăţii publice, astfel cum acesta este conturat prin dispoziţiile art. 136 alin. (3) din Constituţie. Distinct de jurisprudenţa sa prin care a statuat că transferul interdomenial al unor astfel de bunuri trebuie realizat prin acte de reglementare secundară (hotărâri ale Guvernului) Curtea a constatat că, prin legea criticată, au fost valorificate dispoziţii legale care configurează regimul proprietăţii publice asupra bunurilor imobile aflate în administrarea instituţiilor de învăţământ superior de stat în domeniul agricol, în considerarea obiectivului de susţinere a activităţii de utilitate publică constând în cercetarea-dezvoltarea-inovarea din domeniul agricol şi a fost astfel transpusă, în plan legal, obligaţia constituţională a statului de a asigura stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, exploatarea resurselor naturale în concordanță cu interesul național, ocrotirea mediului înconjurător, precum și menținerea echilibrului ecologic”, precizează comunicatul CCR.

Iohannis considera legea contrară principiilor constituționale
Fostul președinte a criticat legea pentru că ar fi fost adoptată cu încălcarea principiului separației puterilor în stat, a rolului Guvernului în gestionarea patrimoniului public și a regimului proprietății publice. Acesta a invocat decizii anterioare ale CCR (nr. 600/2005, 970/2007, 494/2013, 574/2014) care, în cazuri similare, stabiliseră că asemenea transferuri se pot face doar prin hotărâri de Guvern, nu prin lege.
Potrivit fostului președinte Iohannis, „prin modul de adoptare şi prin conţinutul său normativ, legea încalcă o serie de norme şi principii constituţionale, precum cele referitoare la adoptarea unor legi cu caracter individual, principiul separaţiei puterilor în stat, rolul constituţional al Parlamentului şi al Guvernului, principiul egalităţii în faţa legii, regimul proprietăţii publice şi garanţiile sale”.
Surse din CCR citate de G4Media indică existența a trei opinii separate în dosar, semn că decizia a fost departe de a fi unanimă. Contextul în care CCR a admis în trecut excepții similare de neconstituționalitate ridică semne de întrebare privind tratamentul diferențiat.