Fără schimbări la Bacalaureat de la un an la altul

Lege Bacalaureat. Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a depus o inițiativă legislativă prin care stipulează că schimbările în structura evaluării naționale sau a bacalaureatului se vor putea aplica doar elevilor care încep un ciclu educațional după momentul anunțării oricărei modificări.

Potrivit USR, măsura aduce claritate și coerență în parcursul educațional al fiecărui elev, instituind un cadru predictibil în sistemul de învățământ, în special când vine vorba de examene: „să nu mai fie posibil ca evaluarea națională sau bacalaureatul să se schimbe peste noapte”.

„Este anormal ca elevii să fie puși în situația în care trebuie să urmărească cu sufletul la gură ce schimbări mai inventează un ministru sau altul. Elevii și profesorii trebuie să știe, în momentul în care intră pe ușa școlii, măcar regulile jocului, dacă de hârtie igienică, săpun sau alte standarde minime nu poate fi încă vorba. Sunt propuneri pe care le-am făcut și cu ocazia dezbaterii în Parlament a legilor Educației, însă PSD și PNL au respins cu nonșalanță amendamentele noastre. De ce? Pentru că și-au dorit ca Educația să fie o brambureală la mâna politicienilor”, spune Radu Mihail..

Acesta susține faptul că „schimbările din învățământ care apar peste noapte bulversează atât elevii, cât și profesorii”, iar „noua lege a învățământului preuniversitar, care ar fi trebuit să elimine haosul din sistem, mai tare îl adâncește.

„De la burse la asigurarea transportului, doamna ministru Deca desăvârșește dezastrul lăsat în urma ei de Sorin Cîmpeanu, bătându-și joc în continuare de elevi, părinți și profesori. Deși doamna Deca se laudă că s-au făcut consultări permanente în ultimii cinci ani prin proiectul România Educată, iată că o serie de măsuri propuse cu puțin timp înainte de începerea anului școlar generează confuzie în spațiul public”, mai adaugă Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat.

Se schimbă examenul de Bacalaureat

Se schimbă examenul de Bacalaureat! Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că noua formulă de examen, prevăzută de Legea învăţământului preuniversitar, se va aplica efectiv începând cu anul 2029.

Asta înseamnă că primii elevi care vor da Bacalaureatul pe noua tipologie vor fi cei care intră la liceu în anul şcolar 2025-2026. Se vor implementa pentru aceştia programe şi planuri cadru noi la liceu, precum şi „tot ceea ce este nevoie” pentru procesul educaţional, inclusiv manuale, a mai indicat demnitarul.

„Dacă vorbim despre examenul de Bacalaureat, el se va aplica începând cu elevii înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029”, a declarat ministrul Educaţiei.