Avocatul Poporului a cerut ca boala infecţioasă COVID-19, provocată de noul coronavirus, să fie inclusă în grupa celor infectocontagioase din categoria A. În concluzie, cei care sunt bolnavi și nu pot munci ar putea primi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100 la sută.

Demersul Avocatului Poporului a fost făcut ca urmare a articolelor apărute în presă pe această temă şi se întemeiază pe prevederile articolului 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%. Aceasta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, boala este extrem de contagioasă şi cu o arie de răspândire foarte mare”, se arată în comunicat al instituției

Renate Weber, avocatul Poporului, a susținut că, în prezent cei care nu pot munci din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizaţie plătită în proporţie de 75 la sută, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.