Pensionarii ar putea primi bani sau vouchere pentru alimente în schimbul tichetelor CFR nefolosite

Un proiect legislativ proaspăt vine în sprijinul pensionarilor din România, deschizând posibilitatea ca aceștia să beneficieze de mai multe resurse financiare la pensie sau să primească vouchere pentru alimente începând din 2024, în schimbul biletelor CFR neutilizate.

În prezent, două propuneri legislative explorează variantele de transformare a acestor bilete nefolosite în bani sau vouchere pentru alimente. Prima inițiativă legislativă propune acordarea a șase călătorii simple cu o reducere de 50% pentru pensionarii din sistemul public de pensii și reglementarea compensării cu tichete de masă a valorii legitimățiilor de transport neutilizate.

cfr
SURSA FOTO: Dreamstime

O altă propunere legislativă abordează compensarea biletelor de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, în situația în care acestea rămân neutilizate. Conform noii legi a pensiilor, recent promulgată, fiecare pensionar poate deconta șase călătorii la 50% din valoarea lor.

„Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane, am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în propunerea legislativă.

Pensionarii beneficiază de o reducere de 50% la călătoriile cu trenul

Conform dispozițiilor Legii nr. 147/2000, pensionarii beneficiază de o reducere de 50% la călătoriile cu trenul, iar distribuirea cupoanelor de transport este programată să aibă loc în luna curentă, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Caselor de Pensii Județene.

Această facilitate se aplică și soților sau soțiilor, cu condiția încadrării în numărul total de călătorii permise titularului. Partenerul poate călători atât singur, cât și alături de titular. În situația în care soțul sau soția călătorește singur, acesta trebuie să prezinte propriul act de identitate și talonul special de călătorie al titularului la verificarea legitimațiilor de călătorie.

Călătoria cu trenul se desfășoară cu legitimația de călătorie obținută pe baza cuponului talon, care se detașează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport. De asemenea, se achită 50% din tariful de transport pentru trenurile regio și interregio, clasa a 2-a, în funcție de situație.

Talonul special conține șase cupoane-talon detașabile și șase cupoane-anexă detașabile, corespunzătoare a șase călătorii simple. În cazul în care se solicită un loc rezervat, se plătește integral tichetul de rezervare.