Cei cu venituri reduse primesc vouchere de 250 de lei în luna decembrie

Înainte de sărbătorile de Crăciun, Guvernul României va oferi un sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri reduse, sub formă de vouchere pentru alimente și mese calde, ca parte a programului „Sprijin pentru România”.

Aceste vouchere, fiecare în valoare de 250 de lei, vor ajunge în mâinile celor cu pensii mici și a altor categorii cu venituri modeste. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se va ocupa de distribuirea acestor fonduri în luna decembrie a anului 2023.

Pentru anul curent, persoanele eligibile din categorii vulnerabile vor beneficia de șase astfel de vouchere, cu o valoare totală de 1.500 de lei, destinată exclusiv achiziționării de alimente și asigurării meselor calde. Printre beneficiari se numără pensionarii cu venituri modeste și persoanele cu venituri nete lunare de până la 1.700 de lei.

Cine sunt persoanele eligibile

Cei eligibili pentru a primi aceste vouchere fac parte din următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror pensie lunară și venituri sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile care au cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cele mai multe vouchere vor fi distribuite în zonele cu un număr mare de beneficiari, cum ar fi București, Suceava, Iași, Dolj și Bacău.

Guvernul a prelungit programul până la finalului anului 2023

Camera Deputaților a votat recent pentru prelungirea acestui program de acordare de tichete sociale până la finalul anului 2023. Ordonanța de urgență nr. 165/2022 modifică și completează Ordonanța de urgență nr. 63/2022, vizând acordarea de sprijin material persoanelor și familiilor aflate în risc de deprivare materială sau sărăcie extremă.

Această măsură, adoptată fără modificări față de propunerea inițială a Guvernului, prevede continuarea acordării acestor tichete sociale, în valoare de 250 de lei, la fiecare două luni, pentru categoriile vulnerabile menționate, până la sfârșitul anului 2023.

Inițiativa este susținută parțial prin fonduri externe nerambursabile, subliniind angajamentul Guvernului de a asigura sprijinul necesar celor mai defavorizate grupuri din societate.