„Pensionarii care au până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta situația”, a declarat Marius Budăi în emisiunea „Sinteza Zilei”, punctând totodată și că va fi majorată pensia minimă cu 200 de lei, ajungând astfel de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Potrivit acestuia, pensiile cresc cu 10%, însă procentul respectiv „se aplică doar la pensiile de contribuție, nu vorbim de indemnizațiile sociale”.

„Vom continua aceste indexări. Avem un program de guvernare. În termen de 120 de zile vom anunța acest calendar, dar cu siguranță vom continua cu idexarea pensiilor. (…) Cu această majorare ne încadrăm în acel 9,4% impact în pib, dar cu siguranță trebuie să discutăm la Comisia Europeană”, a completat Marius Budăi.

Explicația oferită anterior de Marius Budăi

Anterior, Marius Budăi a spus PSD cere creșterea pensiilor cu 11% deoarece inflația va continua să urce. Potrivit celor spuse de Marius Budăi, majorarea respectiv nu îi va „îmbogăți pe bunicii noștri”, ci doar vor face scumpirile mai suportabile pentru „pensionari”.

„Estimările sunt că inflația va trece de 10%. Așa că cei 11% majorare nu sunt scoși din joben și nu îi vor îmbogăți pe bunicii noștri, vor face doar să fie mai suportabile scumpirile pentru pensionari. (…) Noi avem principiul ca atunci când guvernezi, guvernezi nu pentru utilaje, mașini, roboti, ci guvernezi pentru oameni.

Am ajuns de acord pe principiul că trebuie mărite veniturile oamenilor, atât alocaţii, cât şi salariul minim şi pensiile”, a declarat Marius Budăi.

De asemenea, despre creșterea pensiilor a vorbit și Florin Cîțu, spunând că liberalii ar vrea să se mărească pensiile, însă nu prin tăierea banilor pentru investiții.

„Sunt discuții despre pensii, despre salarii. Aici am spus da, noi suntem de acord, am crescut pensiile, am crescut salariile, alocațiile, într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea așa ceva în Europa. O vom face și acum, în contextul traiectoriei deficitului pe care am anunțat-o deja.

Putem să punem o creștere de cheltuieli și vedem dacă se încadrează în deficitul de anul viitor. Dacă nu se încadrează, singura soluție este să luăm bani de la investiții. Noi nu suntem de acord să luăm bani de la investiții. Dar sunt de acord să creștem pensiile. Avem deja în programul de guvernare o creștere de 5% pentru anul viitor, trebuie să vedem dacă găsim resurse să mergem cu o creștere mai mare. Toate trebuie judecate în contextul acesta economic. Să ne asigurăm că toate vor putea fi plătite și pe viitor, nu doar să facem creșteri populiste”, a declarat Cîțu.