Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat vineri de dimineață startul a ceea ce el consideră că este cel mai important program de susținere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani!

IMM Invest este un program prin care va avea loc repornirea economiei și care va asigura crearea a 600.000 de locuri de muncă în viitorul apropiat, susține Cîțu.

Credite garantate pentru IMM-uri

Prin intermediul acestui program, întreprinderile mici și mijlocii – IMM pot primi credite fără dobânzi, garantate de stat.

Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, creditele fiind garantate până la 90%, conform aprobării primite de la Comisia Europeană, a precizat Ministrul de Finanțe.

Companiile se pot înregistra pe platforma imminvest.ro – acolo completează un formular și informațiile sunt transmise către banca solicitată de client. Dacă o bancă refuză, dintr-un motiv anume, acordarea creditului, firma se poate adresa unei alte instituții de creditare.

”Programul este unul flexibil”, a arătat Florin Cîțu.

Trebuie precizat că, deși ministrul a anunțat că programul va fi demarat încă de vineri de dimineață, la o jumătate de oră de la oficializarea siteului unde doritorii puteau depune solicitările, www.imminvest.ro era blocat.

”Fără comisioane, fără dobânzi”

”Nu există comisioane, iar dobânzile sunt suportate de Guvernul României”, a mai spus ministrul de Finanțe.

”Până acum puteam să oferim maxim 200.000 de euro, dar Comisia Europeană ne-a permis pana la 800.000 de euro pentru o companie”, a adăugat el.

”Nu există un termen limită, nici regula primul venit, primul servit, iar programul va funcționa pe tot parcurusul anului 2020.

Dacă va fi nevoie, vom suplimenta plafonul de 15 miliarde pentru garanțiile oferite”, a precizat Florin Cîțu.

”IMM Invest pornește de azi și sunt sigur că vom vedea rezultatele în economie foarte rapid”, a adăugat el.