Doi reprezentanţi din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul ţării au rămas fără numerar sâmbătă dimineaţă şi este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecţie suplimentară de lichidităţi din partea Băncii Greciei.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a declarat că se fac eforturi pentru a furniza bani în sistem.

'Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu pentru ce sunt chemaţi să voteze', a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre cele aproximativ opt persoane care stăteau la coadă în faţa unui ATM al Băncii Naţionale a Greciei.

Unul dintre bancheri a precizat că instituţia pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineaţă până la ora locală 11,30.

Deponenţii au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliţia anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

Depozitele bancare ale firmelor şi gospodăriilor au scăzut la 129,9 miliarde de euro în mai 2015 de la 133,7 miliarde de euro în aprilie, potrivit datelor Băncii Greciei publicate la jumătatea acestei săptămâni.

'Banca Greciei face toate eforturile pentru a furniza lichiditate în sistem', a declarat un oficial al băncii centrale care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Reprezentanţi ai Băncii Naţionale a Greciei, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank Ergasias, cele mai mari patru bănci din Grecia, au refuzat să comenteze.

Aproximativ 100 de persoane s-au aşezat la cozi în faţa unui sediu Piraeus Bank din centrul Atenei înainte de deschiderea unităţii. Unii dintre ai au declarat că aşteaptă de aproximativ trei ore. De asemenea, anumite sucursale ale Alpha Bank din centrul Atenei care aveau deschis sâmbăta au rămas închise iar una dintre unităţi a informat că nu se va deschide.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se reunesc sâmbătă după-amiază la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia şi extinderea până în noiembrie a programului de asistenţă pentru această ţară. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: