Părinţii pot crea conturi de economii pentru copii încă de la naşterea acestora, dacă vor să strângă din timp bani pentru studii. Ajunşi studenţi, tinerii pot alege între alte oferte bancare speciale.

Tot mai multe bănci lansează produse complexe pentru copii, juniori sau studenţi, reuşind să atragă zeci de mii de clienţi minori cărora părinţii le strâng din timp bani. Printre acestea se numără BRD, Raiffeisen, Unicredit, BCR, Emporiki, OTP şi Alpha. Majoritatea oferă posibilitatea deschiderii unui cont de economii cu transferuri lunare automate din contul curent al reprezentantului legal, unele acordând chiar bonusuri pentru tranzacţiile efectuate. Întrucât se consideră că după vârsta de 14 ani copiii îşi pot administra singuri finanţele sau banii de buzunar, aceştia pot primi şi carduri care înlesnesc efectuarea tranzacţiilor. OTP, BCR, Raiffeisen şi BRD oferă carduri sau pachete de produse special concepute pentru studenţi, BRD având în ofertă chiar şi credite pentru finalizarea studiilor în ţară sau în străinătate.

Diferenţa între aceste conturi şi produsele bancare standard este că beneficiarii pot accesa fondurile şi dacă sunt minori. După 14 ani nu mai au nevoie de semnătura unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal. Dobânda însă nu e mai mare decât la conturile adulţilor.

Aniversare cu bonus

Suma minimă pentru deschiderea unui astfel de cont în lei variază de la 40 lei la Alpha Bank până la 500 lei la BCR. Tot pentru un cont în lei, dobânda anuală poate ajunge şi la 7,75% la Alpha Bank, unde rata anuală a dobânzii este fixă pe perioade de câte un an pentru conturile în lei şi fixă pentru primii trei ani, după care va fi fixă pe perioade de câte un an pentru conturile în euro. În cadrul Emporiki, la fiecare aniversare a produ­sului, copilul primeşte automat un bonus de 2% din media creditărilor pe ultimele 12 luni, fără a se lua în calcul capitalizările de dobândă şi cu condiţia ca în această perioadă contul să nu fi fost închis.

Alpha Bank deţine în portofoliul de produse, din anul 2007,  contul  de econo­misire pentru copii Alpha Dreams.  Repre­zentanţii direcţiei dezvoltare produse re­tail şi vânzări din cadrul băncii susţin că „acest cont de economii este oferit împreună cu un cont curent gratuit şi poate fi deschis pe numele copilului încă din momentul eliberării certificatului sau de naştere“. Părinţii pot realiza diverse operaţiuni pe cont, iar după împlinirea vârstei de 14 ani copilul poate decide în nume propriu asupra operaţiunilor efectuate, cu încuviinţarea şi în limitele stabilite de părinţi.

Tot la vârsta de 14 ani, copilul poate beneficia de un card de debit AlphaCard Visa, prin care îi pot fi administrate fondurile, iar părinţii îi pot asigura lunar banii de buzunar. La împlinirea majoratului, adolescentul va deveni titularul cu drepturi depline asupra fondurilor şi a contului curent. Contul Alpha Dreams se închide la vârsta de 18 ani, iar fondurile se transferă în contul curent. În mod similar funcţionează şi alte produse de acest gen existente pe piaţă.

Produse pentru studenţi

OTP Bank a lansat şi o serie de produse customizate, tip co-brand, cum ar fi cardul emis în cooperare cu Universitatea Sapientia, prezentă în Târgu-Mureş, Cluj şi Miercurea-Ciuc, prin care studenţii îşi pot primi bursele, iar profesorii, la rândul lor, salariile. Banca înregistrează peste 5.000 de clienţi din categoria „Junior“. Adrian Chichita, director adjunct retail, susţine că „în 2010, OTP Bank şi-a propus o creştere de 20%-30% pe acest segment de produse“.

 Alpha Bank are ca target pentru 2010 o creştere de 30% a segmentului Alpha Dreams, conform reprezentanţilor băncii. Oficialii BRD declară că banca are în portofoliu aproximativ 700.000 de clienţi tineri (între 0 şi 25 ani), dintre care aproximativ 100.000 sunt titulari ai unor produse dedicate studenţilor.

Agenţiile bancare BRD sunt situate atât în interiorul, cât şi în jurul marilor universităţi din ţară. Banca oferă Pachetul Student, care include un cont curent cu un card în lei la alegere: card BRD-ISIC sau Card 10, dar şi o asigurare Confort cu primă preferenţială, pentru card, chei şi documente. Ca titular al unui pachet BRD, un student primeşte o reducere de 5% aplicată la valoarea rezervării online pentru servicii hoteliere (hoteluri, apartamente, excursii, transferuri private, precum şi alte produse şi servicii disponibile spre rezervare). Mai poate obţine credite în condiţii preferenţiale, având o reducere de 20% la comisioanele de acordare pentru creditele Expresso, creditul Work&Travel, Creditul 10 şi Creditul StudentPlus.

Credit cu perioadă de graţie

Clientul poate obţine un credit de ma­ximum 40.000 lei, cu o perioadă de rambursare de până la 60 de luni, dacă prezintă buletinul sau cartea de identitate, di­ploma de licenţă şi o adeverinţă din care să reiasă că a fost admis într-un program post-universitar din România sau în străinătate. Beneficiază şi de o perioadă de graţie de până la 24 de luni, în care plăteşte doar dobânda şi comisioanele, urmând ca la terminarea studiilor să înceapă să ramburseze şi creditul.

205-50279-capital_24.jpg