ANPC desfășoară acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat personal că au loc acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare, în raport cu patru instituţii bancare. Se pare că există suspiciuni plecând de la situaţia francului elveţian până la IRCC şi ROBOR.

„Peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat procesul cu banca Raifeisen. Am făcut ceea ce trebuie.

Mai mult decât atât, se desfăşoară în timp ce noi vorbim acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce ştiu a fost demarată în raport cu patru instituţii bancare, existând suspiciuni plecând de la situaţia francului elveţian până la IRCC şi ROBOR”, a declarat el pentru Prima News.

El a semnalat şi Băncii Naţionale a României (BNR) faptul că o bancă le-a spus că „gradul de îndatorare se calculează cât din rată îţi poţi permite să achiţi la momentul acordării.”

Potrivit lui, băncile au totuşi cel mai mare profit din Europa, dar este „interesant este că singurii care par să deconteze acest profit exagerat sunt consumatorii români.”

„Şi, după aceea, ăla nu mai plăteşte utilităţi, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut?

Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depăşeşti 40%, dar ştim cu toţii că, în raport cu francul elveţian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situaţie greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilităţii financiare, ci al stabilităţii emoţionale, al stabilităţii relaţionare pentru că sunt oameni ce au ales să divorţeze şi să ducă doar unul din ei povara aceasta.

Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a adăugat el.

ANPC a închis restaurantele „Taverna Racilor” din Herăstrău, Snagov și Timișoara

Vă amintim că Protecția Consumatorilor a închis restaurantele „Taverna Racilor” din Herăstrău, Snagov și Timișoara. ANPC a găsit mai multe nereguli, printre care:

materiile prime (pește, fructe de mare) 271 kg depistate în spațiile de depozitare, păstrare- spații frigorifice și congelator sunt lipsite de elemente de identificare-caracterizare, unele în afara datei limită de consum respectiv 13.09.2023, 15.09.2023 cantitate 136 kg, o parte din ele erau păstrate la decongelat în cutii din plastic cu capac, în lichid scurs rezultat din decongelare;

pentru mijlocul de transport al materiei prime s-a prezentat autorizatia sanitar-veterinara și pentru siguranta alimentelor in condițiile de temperatură de refrigerare(toate produsele fiind congelate);

nu se respectă vecinătățile în spațiile de depozitare, ouăle nu erau curățate și dezinfectare corespunzător, prezentand urme biologice. Întreg spațiul de preparare, servire si depozitare era igienizat necorespunzător(insalubru);

tavanul depozitului prezenta infiltrații de umezeală și porțiuni lipsă;

nu se respectă condițiile de păstrare-depozitare recomandate de producător;

au fost identificate preparate cu modificări organoleptice și impurități în conținut;

ANPC a pus în aplicare două sancţiuni contravenţionale, un avertisment şi o amendă contravenţională în cuantum de 15.000 de lei. Au fost impuse măsurile de oprire temporară a serviciilor până la remediere, oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de la consumul uman al produselor neconforme.

ANPC_Taverna Racilor 1
SURSA FOTO: ANPC
ANPC_Taverna Racilor 2
SURSA FOTO: ANPC
ANPC_Taverna Racilor 3
SURSA FOTO: ANPC
ANPC_Taverna Racilor 4
SURSA FOTO: ANPC
ANPC_Taverna Racilor 5
SURSA FOTO: ANPC