Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat un restaurant din Constanța cu suma de 32.000 de lei pentru neregulile constatate în urma verificărilor.

„Sincer, credeam că furtul la cântar a rămas departe, în trecutul comerţului românesc. Dar, iată că varianta italienească a acestuia îşi face loc din nou. Pot înţelege orice, dar nu pot accepta produse sau servicii care pun în pericol sănătatea, viaţa şi, de ce nu, interesele economice ale consumatorilor. Dacă li s-ar fi întâmplat o situaţie de acelaşi gen administratorilor locaţiei, probabil aceştia ar fi ţipat ca din gură de şarpe, dar în italiană. Din punctul de vedere al unor operatori economici, mai bine consumatorii ar trimite direct banii şi nu ar mai consuma nimic, pe principiul: „N-a băut, n-a mâncat, dar a dat darul la masă””, a declarat președintele ANPC Horia Constantinescu.

ANPC a amendat un restaurant din Constanța cu suma de 32.000 de lei

În cadrul acțiunilor de control desfășurate la malul Mării Negre a fost verificat de către echipe de comisari ai ANPC – în cadrul Comandamentului Litoral 2023 – restaurantul Mozzafiato, administrat de SC Concept Business Line SRL, se arată într-un comunicat al instituției, transmis vineri, pe data de 4 august.

În urma constatării deficienţelor, administratorul a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale, în valoare de 32.000 lei şi un avertisment. Acestora li s-au adăugat măsura opririi temporare a prestării serviciilor, precum şi cea a opririi definitive de la comercializarea şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme, se mai precizează în comunicat.

Comisarii ANPC au propus, totodată, măsura încetării practicilor comerciale incorecte şi, din cauza abaterilor repetate faţă de cele înregistrate la precedentul control din luna iunie 2023, tot în cadrul Comandamentului, au propus închiderea temporară a unităţii pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni.

Neregulile constatate de comisarii ANPC

Pe lista deficiențelor constatate la restaurantul respectiv se află: utilizarea unor materii prime, produse sau proceduri nesigure; neconcordanţe între gramajele preparatelor finite înscrise în lista meniu şi cele rezultate în urma cântăririi produselor, în sensul lipsei la gramaj, în toate cazurile, în defavoarea consumatorilor; folosirea unor materii prime sau a unor preparate în afara datei limită de consum; folosirea unor produse cu acumulări de gheaţă şi arsuri de congelare, improprii consumului uman; utilizarea unor materii prime sau semipreparate fără elemente de identificare; depozitarea produselor la temperaturi neconforme, diferite faţă de cele indicate de producător; desfăşurarea activităţii în spaţii neigienizate; lipsa unora dintre autorizaţiile de funcţionare.