Băncile nu au cui să dea credite pentru că firmele care au nevoie de bani sunt „aproape moarte”, iar populaţia nu are încredere în sistemul bancar, a declarat, vineri, Dorothea Nicolae, regional director la Credit Europe Bank.

„Nu avem ce să credităm. Firmele care au nevoie de bani sunt aproape moarte. Să punem bani într-un muribund, când afacerile firmelor au scăzut foarte mult? Iar populaţia nu vine să ia credite, nu este cerere pentru bani, pentru că nu există încredere în sistemul bancar”, a afirmat Nicolae, răspunzând, la un seminar pe teme imobiliare, unei întrebări legate de preferinţa băncilor pentru a împrumuta statul, în defavoarea firmelor şi a populaţiei.

E nevoie de încredere în bănci

Reprezentantul Credit Europe Bank a apreciat că reluarea creditării va avea loc doar după ce populaţia va avea din nou încredere în bănci.

„Piaţa îşi va reveni dacă îşi va reveni segmentul de retail al creditării. După ce vor fi cereri de credite de consum, de retail, ipotecare, băncile vor începe să crediteze dezvoltatorii imobiliari, firmele”, a mai spus Nicolae.

Soldul creditului neguvernamental, care include împrumuturile acordate de bănci populaţiei şi firmelor, s-a situat la sfârşitul lunii septembrie la 198,9 miliarde lei, în creştere cu 0,1% faţă de august şi cu 2,4% comparativ cu luna similară din 2008. Creditul guvernamental s-a diminuat în septembrie cu 3,8% faţă de august, dar s-a majorat cu 273,2% comparativ cu finele aceleiaşi luni din 2008, până la 43 miliarde de lei.

SURSA:Mediafax