Dupa anuntarea intentiei Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de a participa la o majorare de capital la Banca Transilvania, in valoare de 6,24 milioane de dolari, majorare prin care BERD intra in posesia a 15% din actiunile acesteia, toata lumea se astepta la o crestere semnificativa a pretului actiunilor bancii romanesti. Piata nu a confirmat insa, pe termen scurt, asteptarile majoritatii brokerilor si investitorilor. Astfel, dupa ce in timpul zilei in care a fost facut public anuntul, cotatiile au urcat pana la 2.900 lei/ actiune, pretul de inchidere stabilizandu-se insa la 2.650 lei/actiune (cu doar 1,9% peste pretul de inchidere al zilei precedente), au urmat cateva zile in care am asistat la un trend usor descendent pentru actiunile Bancii Transilvania, trend care a condus pretul de inchidere in apropierea valorii de 2.500 lei/actiune. In piata au aparut cateva ordine de vanzare, dar volumul tranzactiilor a fost in general scazut. Probabil ca exista anumiti detinatori de actiuni care nu sunt de acord cu faptul ca vor asista la o diminuare a cotei de actiuni pe care o detin si s-au hotarat sa vanda. Datorita volumului scazut al tranzactiilor si in conditiile in care se asteapta o evolutie pozitiva a acestor actiuni, pentru urmatoarea perioada se poate concluziona ca acestia doar testeaza piata.
„Este o perioada de expectativa in acest moment, pentru investitorii in actiunile Bancii Transilvania, perioada care se va incheia o data cu decizia pe care o va lua AGA pe 7 septembrie, cu privire la aprobarea sau nu a majorarii capitalului social prin plasament privat, cu intrarea BERD ca actionar cu o detinere de 15% si renuntarea la restrictia de 5% privind cumulul de voturi, numai pentru BERD”, declara dl Emil Ogica, trader la Intercapital Invest.
„Judecand pe termen mediu si lung, se poate observa ca pretul de tranzactionare a evoluat pe un trend ascendent, inchiderea curenta de 2.600 lei/actiune (30 august) fiind cu 27,7% mai mare decat media ultimelor 200 de sedinte de tranzactionare. Si pentru urmatoarele luni este de asteptat o evolutie a pretului de tranzactionare pe trend ascendent, avand in vedere rezultatele financiare bune anuntate de Banca Transilvania”, afirma in continuare Emil Ogica.
Aceeasi parere este impartasita si de dl. Adrian Caramiha, trader la CAIB: „Actiunile Bancii Transilvania sunt o buna investitie pe termen mediu si lung. O data cu intrarea BERD in cadrul actionariatului, va creste si increderea in aceasta banca. Pentru investitorii institutionali din strainatate, Banca Transilvania era neinteresanta. Acum lucrurile se vor schimba. Vor aparea, probabil, noi investitori. Ca urmare, putem sa ne asteptam la o crestere a actiunilor bancii, astfel incat la sfarsitul anului sa avem o cotatie de 3.500 lei/actiune.”