În raportul publicat în luna august, BNR estima pentru finalul acestui an o inflaţie de minus 0,3%, iar pentru 2016 de 0,7%.

Guvernatorul BNR a menţionat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. "Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ în mod categoric. Avem şi un intervalul mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern şi multe pe plan extern", a mai spus Isărescu.

Potrivit Raportului, în cazul în care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7% la finalul anului 2016.

Mugur Isărescu a atras atenţia şi asupra faptului că măsurile fiscale au generat fluctuaţii mari în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, astfel că, de la o scădere în teritoriu negativ anul acesta până la jumătatea anului viitor, inflaţia va reveni pe creştere, urmând să se plaseze peste intervalul de variaţie în trimestrul trei din 2017.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual. AGERPRES