Banca Mondială este dispusă să ajute România să ţină sub control deficitul bugetar, pe fondul presiunilor fiscale ridicate la care este supusă ţara noastră şi de aici necesitatea ca banii publici să fie ţinuţi sub un control strict.

Vicepreşedintele pentru Europa şi Asia Centrală al Băncii Mondiale, Philippe Le Houerou, a arătat într-o conferinţă de presă în cadrul sesiunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi a BM că departamentul său urmăreşte cu mare atenţie cum se desfăşoară salvarea financiară a Greciei, adăugând că se teme de impactul regional al acestei situaţii, în special în ţările balcanice, a transmis Radio România Actualităţi.

În legătură cu România, oficialul BM a notat că trebuie controlat deficitul, presiunile fiscale fiind foarte mari. Provocarea este acută, pe fondul unei redresări economice relativ slabe, însă având în vedere că sectorul bancar este solid, Banca Mondială nu crede că problema fiscală va avea un impact negativ în acest an şi cel viitor.

Le Houerou a menţionat că în această categorie intră mai multe ţări din regiune, nu numai România, un aspect pozitiv reprezentându-l protecţia socială foarte ridicată. Întrebarea este, a mai comentat oficialul BM, cum să se menţină o asemenea protecţie socială fără a intra într-o uriaşă problemă fiscală şi în datorii publice – or, singura cale de ieşire din dilemă este creşterea eficienţei protecţiei sociale, a sistemelor educaţionale şi de sănătate, cu beneficii care să fie destinate celor săraci.

SURSA: Agerpres