Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor şi a utilizatorilor reţelelor de telecomunicaţii pentru a preveni congestionarea reţelelor de telecomunicaţii şi pentru a asigura accesul la internet, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comisia recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei şi să coopereze cu operatorii de telecomunicaţii. Aceştia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive şi de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea reţelei Wi-Fi sau reducerea rezoluţiei pentru conţinut.

“Europa şi întreaga lume se confruntă cu o situaţie fără precedent. Guvernele au luat măsuri de reducere a interacţiunilor sociale pentru a limita răspândirea COVID-19 şi pentru a încuraja munca la distanţă şi învăţământul online. Platformele de streaming, operatorii de telecomunicaţii şi utilizatorii, avem cu toţii responsabilitatea comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcţionare a internetului în timp ce încercăm să împiedicăm răspândirea virusului”, a declarat Thierry Breton, după un apel telefonic cu directorul general al Netflix, Reed Hastings.

Deocamdată este doar o măsură de precauție

Operatorii din UE indică faptul că există o creştere a cererii de conectivitate. Deşi nu cauzează până în prezent o situaţie generală de congestie a reţelei, ca măsură de precauţie, Comisia şi Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC) discută instituirea unui mecanism special de raportare pentru a monitoriza situaţia traficului pe internet în fiecare stat membru. Astfel ar putea răspunde eventualelor probleme de capacitate. Potrivit Comisiei Europene, această situaţie accentuează importanţa continuării investiţiilor în reţele pentru a îndeplini obiectivele “societăţii gigabiţilor pentru 2025” , în special prin reţelele 5G şi fibră optică.