Într-o anchetă efectuată de 108 organisme de media din 88 de ţări, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) a denunţat carenţele cadrului de reglementare din sectorul bancar.

Ancheta este fondată pe mii de rapoarte de activitate suspectă adresate serviciilor de supervizare a sectorului financiar de la Trezoreria americană, FinCen, de către băncile din întreaga lume dar „ţinute departe de ochii publicului”. Potrivit ICIJ, sume astronomice de bani au tranzitat timp de ani cele mai mari instituţii bancare ale lumii.

Banii ar proveni din trafic de droguri sau acte criminale

Aceste documente vizează tranzacţii în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, între 1999 şi 2017. Ar fi vorba de bani proveniţi din traficul de droguri sau acte criminale sau de averi deturnate în ţările în curs de dezvoltare.

Investigaţia menţionează în special cinci mari bănci, JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank şi Bank of New York Mellon, acuzate că au continuat să ajute la tranzitul capitalurilor prezumtivilor infractori, şi aceasta chiar după ce au fost trimise în judecată sau condamnate pentru infracţiuni financiare.

Este vital ca băncile să-şi aducă contribuţia la lupta împotriva spălării banilor, în condiţiile în care dezvăluirile ne-au reamintit cum folosesc infractorii sistemul financiar pentru propriile lor scopuri, a declarat Woods pentru Bloomberg TV.

Băncile ar trebui să plătească dacă greșesc

Acesta a adăugat: „dacă băncile greşesc în legătură cu asta, atunci costurile pentru ele vor fi foarte severe, aşa cum aţi văzut în ultimii ani: amenzi masive în Marea Britanie şi SUA”.

„Băncile au depus multe eforturi dar trebuie să facă şi mai mult”, a explicat oficialul BoE, adăugând că nu crede că în acest moment sunt necesare noi reglementări.

Tot marţi, Autoritatea monetară din Singapore a anunţat că verifică informaţiile din presă conform cărora băncile din Singapore au informat autorităţile de reglementare din SUA despre tranzacţiile suspecte, şi va lua „măsurile adecvate” în funcţie de rezultatele verificărilor.