În privinţa reimpunerii sancţiunilor împotriva Iranului, cele două flancuri ale Alianţei Nord-Atlantice au poziţii opuse. Imediat după declaraţia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, privind impunerea unilaterală de sancţiuni Iranului, Uniunea Europeană a anunţat că retrăgându-se unilateral din acordul nuclear încheiat cu Iranul în anul 2015, SUA nu pot reimpune sancţiunile Naţiunilor Unite acestei ţări. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi coordonatorul Comisiei Comune al acordului nuclear, acord încheiat între Iran şi ţările occidentale şi cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), Josep Borrell, a transmis un comunicat scris privind reimpunerea de către SUA a sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Iranului., transmite Yeni Şafak.

Vor proteja acordul

Borrell arată că după retragerea administraţiei Statelor Unite din acord ea nu a participat la niciuna dintre acţiunile JCPOA şi adaugă: „Din acest motiv, SUA nu pot fi considerate parte a JCPOA şi conform rezoluţiei 2231 al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, sancţiunile ONU nu se mai pot fi reimpuse.

Borrell subliniază că acordul cu Iranul reprezintă una dintre pietrele de hotar importante ale arhitecturii dezarmării lumii, şi că protejarea şi aplicarea întocmai a acordului va continua şi că toată lumea trebuie să acţioneze în conformitate cu acest lucru.

Un comunicat unilateral

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a apreciat că „Performanţa scăzută a Iranului în îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin din JCPOA şi faptul că embargoul asupra armelor, în vigoare de 13 ani, nu a fost prelungit de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, a fost motivul pentru care Statele Unite au adoptat această decizie şi a vorbit despre impunerea unilaterală de sancţiuni Iranului. Anterior, Pompeo a acuzat Franţa, Marea Britanie şi Germania, care nu susţin SUA, că „preferă să se situeze lângă ayatolahii iranieni.”

Îşi vor primi răspunsul

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a susţinut ieri, la Teheran, că SUA au înregistrat un eşec în reimpunerea sancţiunilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite împotriva Iranului. Rohani a declarat că în ultima lună SUA, care se consideră un stat puternic, au înregistrat trei insuccese în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi a adăugat: „Ca preşedintele al Iranului declar: Dacă Statele Unite vor acţiona cu violenţă şi vor pune în practică rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, cu siguranţă vor primi un răspuns de la noi. Statele Unite susţin reimpunerea sancţiunilor, dar nimeni nu acceptă acest lucru.” Rohani a continuat: „Presiunea maximă pe care Statele Unite o exercită asupra Iranului în domeniul politic şi juridic, s-a transformat într-o singurătate maximă a SUA.”