‘Dacă violaţi embargoul asupra armamentului pentru Iran, riscaţi sancţiuni’, a avertizat şeful diplomaţiei de la Washington celelalte state ale lumii.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a anunţat la rândul său că noile sancţiuni vor afecta agenţia iraniană pentru energia atomică, precum şi mai multe persoane fizice implicate în programul nuclear al Teheranului.

Măsurile au fost adoptate după ce Statele Unite au insistat, la sfârşitul săptămânii trecute, că sancţiunile ONU împotriva Iranului trebuie să reintre în vigoare automat. Poziţia americană la Naţiunile Unite nu a fost însă susţinută de niciuna din celelalte mari puteri.

Luni, Pompeo a comunicat că SUA îi aplică alte sancţiuni şi preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro.

UE trece la sancțiuni

Diplomații europeni au anunțat la Bruxelles că Uniunea Europeană a sancționat trei companii pentru încălcarea embargoului contra Libiei. Din cele spuse de aceștia, una dintre companii este turcă iar celelalte două sunt din Iordania și Kazahstan.

Decizia a fost adoptată vineri de Consiliul UE, la nivel de ambasadori, şi a fost avizată luni de miniştrii de externe ai Celor 27, într-o reuniune la Bruxelles.

Activele bancare din UE ale companiilor sancţionate vor fi îngheţate, iar entităţile respective nu vor putea avea relaţii cu societăţi din Uniunea Europeană şi nici nu vor avea acces pe pieţele financiare europene.

ONU a impus un embargo asupra armelor în 2011, iar încălcarea sa poate duce la sancţiuni.

Libia se află în haos după înlăturarea, în 2011, a dictatorului libian Muammar Ghadafi şi a devenit un câmp de luptă pentru intermediarii unor forţe rivale. Embargoul are drept scop limitarea fluxului de arme şi echipament militar spre şi din Libia.

Potrivit unuia dintre diplomaţi, operaţiunea militară europeană IRINI a furnizat noi dovezi care justifică aceste sancţiuni.