Oficialul a declarat că parteneriatul Strategic cu SUA oferă o garanţie durabilă pentru securitatea şi prosperitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană.

„Aniversăm astăzi (duminică n.r.) 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, care de-a lungul istoriei noastre au contribuit în momente cheie la împlinirea năzuinţelor românilor pentru o naţiune de sine stătătoare, pentru dezvoltarea democratică şi pentru garantarea securităţii naţionale a României. România şi Statele Unite ale Americii sunt angajate într-o relaţie bilaterală consolidată, reflectată de dinamica dialogului politic bilateral, nivelul de cooperare în domeniul politico-militar şi de securitate şi intensificarea schimburilor economice şi comerciale. Parteneriatul Strategic cu SUA, care este un pilon esenţial al politicii noastre externe, oferă o garanţie durabilă pentru securitatea şi prosperitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană”, a afirmat Ludovic Orban, citat într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a vorbit și despre cooperarea între cele două state în această perioadă grea.

„Ataşamentul ţării noastre faţă de valorile democratice, contribuţia semnificativă a Parteneriatului nostru la securitatea euro-atlantică şi stabilitatea regională reprezintă o bază solidă pentru consolidarea şi aprofundarea în continuare a relaţiilor dintre România şi SUA. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice, reafirm determinarea mea şi a Guvernului pe care îl conduc pentru a dezvolta constant relaţiile cu Statele Unite ale Americii, de o manieră concretă, în conformitate cu interesele noastre comune şi valorile împărtăşite. Îmi exprim convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite Americii va continua să se extindă, valorificând toate oportunităţile, precum şi potenţialul unei relaţii bilaterale mutual benefice”, a mai spus Orban