Sfatul fondului pentru bancherii centrali şi liderii financiari este de a continua construirea unor rezerve monetare şi fiscale pentru riscurile care urmează, a declarat ea într-un interviu acordat duminică Bloomberg Television, la încheierea reuniunilor Băncii Mondiale şi Băncii Mondiale din Bali, Indonezia.

„Nu este momentul să spun, OK, bine, să ne destindem şi să relaxam politicile fiscale si să încetinim reformele”, a spus Lagarde, potrivit Mediafax. Cu privire la litigiile comerciale, ea a spus că „mesajul nostru a fost foarte clar: de-escaladarea tensiunilor şi reluarea dialogului”.

Reuniunile de la Bali au fost dominate de discuţiile privind riscurile generate de disputele comerciale şi înăsprirea politicilor monetare, într-o săptămână în care pieţele bursiere din SUA şi Asia s-au confruntat cu un val de scăderi. Oficiali, printre care guvernatorul Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, au cerut SUA şi Chinei să reînceapă negocierile comerciale, în timp ce factorii de decizie din pieţele emergente au subliniat ameninţările generate de majorările de dobânzi practicate de Rezerva Federală.

În ceea ce priveşte capacitatea oficialilor de a se ocupa de următoarea criză financiară, Lagarde a spus că există încă „un spaţiu limitat pentru politici”, dar că sistemul bancar este „mult mai puternic”, cu supraveghere şi reglementări mai bune, cu mai puţine împrumuturi neperformante.