Avariile care au paralizat Capitala

Două avarii majore pe conductele de apă caldă au provocat paralizarea a două dintre cele mai mari Centrale Termice de Energie (CET-uri) din București. Este vorba despre CET Vest și CET Grozăvești.

Acestea deservesc împreună aproximativ 30% din întregul oraș și asigură necesarul de apă caldă pentru aproximativ 500.000 de locuitori ai Bucureștiului.

Avaria a avut loc marți, la ora 18:00 pe rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica. Anunțul a fost făcut de către ELCEN prin intermediul unui mesaj pe Facebook.

”Avarie majoră în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica. CET Bucureşti Vest indisponibilizată. CET Grozăveşti nu mai furnizează apă de adaos. Centrala nu poate fi repornită”, a transmis ELCEN.

Ulterior, și Termoenergetica a avut un mesaj în care spunea că avaria s-a produs în zona Aleii Portocalelor. Compania a mai precizat că problemele au apărut pe conducta Magistralei Uranus. Aceasta are un diametru de 1200 mm și o vechime de 60 de ani.

”Avaria s-a produs în zona Aleii Portocalelor, la ieşirea din CTE Grozăveşti, pe conducta Magistralei Uranus, cu diametrul de 1200mm şi o vechime de 60 de ani şi a cauzat oprirea echipamentelor aflate în funcţiune în CET Bucureşti Vest. Vă reamintim că în cursul nopţii a fost reluată furnizarea agentului termic pentru apă caldă pentru clienţii arondaţi punctelor termice din Sectoarele 5 si 6 din Capitală”, a transmis Termoenergetica.

Termoenergetica Bucuresti
SURSA FOTO: Facebook

Nicușor Dan trebuie să se ocupe de modernizarea centralelor

În toți cei patru ani de mandat, primarul Capitalei a încercat să remedieze problemele apărute, dar nu și cauzele acestora.

În loc să concentreze toate eforturile pe modernizarea punctelor de distribuție și înlocuirea conductelor pe segmente mai mici pentru a asigura lucrări rapide, s-au făcut intervenții sporadice și niciun șantier deschis nu a fost finalizat în totalitate.

Un exemplu elocvent este zona Pieței Victoriei. Acolo, jumătate din benzile de circulație sunt ocupate fie de gropi, fie de utilajele.

Nicușor Dan, în realitate, întârzie modernizarea centralelor. De aproape doi ani, Ministerul Energiei îl imploră practic pe primarul general să participe la discuțiile despre fuziunea cu Termoenergetica, scrie EVZ.ro.

Prin intermediul unei singure companii responsabile s-ar face un salt semnificativ în rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu apă și căldură. Aceste probleme afectează milioane de oameni.

Primarul general promitea din 2020 că va realiza fuziunea celor două entități. Totuși, nu s-a rezolvat nimic în acest sens. În urmă cu doi ani, Nicușor Dan spunea că vrea să comaseze Termoenergetica cu ELCEN în 15 ani.