Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a adus în discuție posibilitatea ca facturile la căldură ale locuitorilor din București să scadă cu aproximativ 10%, în cazul în care Termoenergetica și ELCEN vor fuziona.

Cătălin Cîrstoiu susține că fuziunea dintre Termoenergetica și ELCEN ar reduce facturile la căldură

Cîrstoiu a subliniat că această fuziune ar putea fi benefică pentru consumatori. În acest sens el a dat ca exemplu orașul Oradea, care nu se confruntă cu probleme majore în privința furnizării de căldură.

Totodată, el a atras atenția asupra datoriilor existente, menționând că Termoenergetica are deja o datorie de aproximativ 700 de milioane de lei, iar această situație ar putea genera probleme serioase.

Pentru a rezolva problemele de infrastructură și pentru a moderniza CET-urile, Cîrstoiu a sugerat implicarea unor parteneri privați prin intermediul unor parteneriate public-private. El a subliniat că o astfel de colaborare ar putea accelera ritmul de implementare a proiectelor și ar putea permite efectuarea unor investiții semnificative, fără a implica direct bugetul public.

În plus, Cîrstoiu a evidențiat existența unei legi care reglementează acest tip de parteneriate și a subliniat importanța atragerii unor parteneri privați care să-și asume responsabilitatea modernizării infrastructurii termice.

„Fuziunea Elcen cu Termoenergetica va duce la scăderea facturilor cu 10%. Faptul că nu s-au făcut plați, că avem datorie de 700 de milioane la Termoenergetica va aduce probleme grave. Plecăm din start cu datorii. Pentru schimbarea țevilor se pot atrage parteneri privați. Trebuie să se meargă de trei ori mai rapid. Există legea parteneriatului public – privat. Dacă ai un partener privat îi dai să schimbe mai mult și el își va recupera investiția din încasări”, a spus Cîrstoiu la B1TV.

Sursă: Dreamstime

Capitala are nevoie și de noi surse de energie

Anterior, Cătălin Cîrstoiu spunea că Bucureştiul trebuie să se orienteze către noi forme de energie. El susţine că va explora potenţialul energiei geotermale, „care poate fi o bună soluţie în special pentru partea de nord a oraşului, dar şi producţia de energie din deşeuri”.

În acest sens, el a spus că va face echipă cu Guvernul României, cu Consiliul General al Capitalei, cu primăriile şi consiliile de sector pentru „a le da bucureştenilor un sistem de termoficare mai bun, căldură şi apă caldă oricând e nevoie, la un cost mai mic”.

De asemenea, el spunea de actualul edil, Nicușor Dan, că a ratat fonduri europene pentru termoficare de peste 200 de milioane de euro, bani pe care îi putea accesa din 2020, dar pe care n-a ştiut să-i atragă.