Metrorex a anunțat că în data de 25 aprilie 2024, la ora 1:30, a sosit la Depoul Berceni noul tren Metropolis, produs de Alstom Transport SA.

Trenul, identificat cu indicativul 1402-2402 și denumit „Giurgiu”, este parte din lotul de 13 trenuri destinate Magistralei 5. Aceste trenuri au fost achiziționate în baza contractului încheiat între Metrorex și Alstom Transport SA la data de 2 decembrie 2020, în urma procedurilor legale de achiziție. Valoarea totală a contractului este de 103.244.383,49 euro.

Metrorex a primit primul nou tren Metropolis de la Alstom

Potrivit sursei citate, noile trenuri Metropolis sunt echipate conform specificațiilor din caietul de sarcini cu dotări de ultimă generație, precum:

  • camere de supraveghere interioare și exterioare cu înregistrare şi transmitere la bordul mecanicului a imaginilor din vagoane;
  • afişarea direcţiei de mers pe lateralele tuturor vagoanelor trenului;
  • afişaje dinamice de tip LCD în interiorul vagoanelor cu prezentarea dinamică a hărţii traseului şi alte anunțuri;
  • sisteme de alarmare în caz de urgență, dotate cu interfon pentru comunicarea dintre personalul de conducere tren și  călători;
  • locuri special amenajate pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv penttru utilizatorii scaunelor rulante;
  • instalaţii de răcire şi dezumidificare a aerului introdus prin ventilaţia forţată în fiecare vagon;
  • lămpi de tip LED pentru iluminatul vagoanelor;
  • folie anti-grafitti pentru protejarea geamurilor vagoanelor la interior şi exterior.
metrou
Garnituri moderne de metrou pentru Bucureşti / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Fiecare tren este echipat cu 6 vagoane și are 216 locuri dispuse longitudinal, având o capacitate maximă de 1200 de pasageri. La sosirea în depoul Metrorex, noul tren „Giurgiu” va fi supus verificărilor și pregătit pentru etapele de probe și teste specifice.

Probele și testele necesare pentru omologarea de către Autoritatea Feroviară Română a primului tren vor fi efectuate conform programului de testare și a reglementărilor de siguranță în vigoare.

După finalizarea acestor probe și obținerea omologării, trenul „Giurgiu” va parcurge 10.000 de kilometri. Ulterior, Metrorex va recepționa trenul produs de Alstom Transport SA și îl va pune în funcțiune pentru serviciul de călători, a mai transmis compania.

Apare o nouă magistrală în București

Amintim că Primăria Sectorului 4 a publicat documentația referitoare la licitația publică pentru desemnarea constructorului magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a declarat într-o conferință de presă miercuri că documentația a fost încărcată în SICAP marți și că se află într-o etapă de verificare care va dura aproximativ 15 zile, fiind realizată de către ANAF. Mai multe puteți citi aici.