Apare o nouă magistrală în București

Documentația referitoare la licitația publică pentru desemnarea constructorului magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul a fost publicată de Primăria Sectorului 4 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a menționat miercuri, într-o conferință de presă, că documentația a fost încărcată în SICAP marți și că se află într-o etapă de verificare care va dura aproximativ 15 zile de către ANAF.

El a subliniat că termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 60 de zile și a încurajat cât mai multe companii naționale și internaționale să participe la această licitație, subliniind necesitatea de a avea „antreprenori valoroși”.

metrou, Bucuresti
Metrou M4 SURSĂ FOTO: Primăria Sectorului 4

Daniel Băluţă a declarat că se așteaptă ca peste șase luni să fie posibil să semneze contractul de execuție, având în vedere că în următoarele 30 de zile se așteaptă semnarea contractului de finanțare pentru noua linie de metrou.

El a estimat că procedura de licitație va dura între șase și nouă luni. Băluţă a menționat că după semnarea contractului va începe partea de proiectare, însă lucrările efective nu vor începe mai devreme de zece luni de la începerea acestei faze de proiectare.

„Mizăm că peste şase luni vom reuşi să semnăm contractul de execuţie, pentru că ne aşteptăm ca în următoarele 30 de zile contractul de finanţare pentru această nouă linie de metrou să fie şi el semnat. (…)

Estimarea pe care o am este că între şase şi nouă luni va dura procedura de licitaţie.

Al doilea moment este acela în care se va semna contractul şi va începe partea de proiectare, mai devreme de zece luni după începerea acestei faze de proiectare nu putem să ne aşteptăm la debutul unor lucrări efective”, a afirmat Daniel Băluţă.

Daniel Baluță
SURSA FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Când va fi gata proiectul?

El a subliniat că durata estimată pentru faza de proiectare este de zece luni. Timpul pentru executarea efectivă a proiectului se estimează un interval de cinci ani.

La conferința de presă au fost prezenți:

  • candidatul susținut de PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu
  • senatorul Gabriela Firea,
  • precum și deputații George Tuță și Ionuț Stroe

În februarie, Primăria Sectorului 4 a început proiectul de construire a noii magistrale de metrou M4. Magistrala va lega Gara de Nord de Gara Progresul.

Primăria Sectorului 4 acționează ca lider de asociere în colaborare cu:

  • Ministerul Transporturilor
  • Metrorex
  • Consiliul Județean Ilfov
  • și Primăria Sectorului 5

Cererea de finanțare în valoare de 2,5 miliarde de euro a fost depusă pentru a obține finanțare europeană nerambursabilă.