De menționat că valoarea totală a acestora depășește suma de 50 de miliarde de lei. Informațiile au fost făcute publice miercuri, 2 iulie, de către Gabriel Budescu, directorul general al CNIR. El a fost prezent în cadrul conferinței „Italy & Romania, building together sustainable infrastructure”.
„Noi, în scurta perioadă de când am început activitatea – primele licitații le-am lansat la sfârșitul lunii septembrie 2024 – avem lansați în licitație peste 400 de kilometri de autostradă pe principalele coridoare ale țării.
Avem trei obiective aflate în proiectare și alte șase obiective aflate în proiectare și execuție. Toate acestea însumează peste 50 de miliarde de lei. Sunt obiective esențiale pentru noi și, ca abordare nouă, să zic așa, studiile de fezabilitate nu au mai fost impuse ca soluții imperative în licitațiile noastre”, a declarat Budescu.
CNIR și lucrul de calitate
Această abordare presupune acum că antreprenorii au libertatea de a-și adapta tehnologiile și de a propune cele mai competitive oferte. Totodată, implică un efort suplimentar din partea echipei Companiei Naționale de Investiții Rutiere. Oficialii au responsabilitatea de a verifica soluțiile propuse de constructori.
Întrucât, în mod natural, aceștia urmăresc maximizarea profitului, în timp ce compania își dorește realizarea unor lucrări de calitate. Cu toate acestea, conducerea are încredere că proiectele vor fi duse la bun sfârșit cu succes.
Șeful CNIR, Gabriel Budescu, a subliniat în declarația recentă faptul că instituția pe care o conduce reprezintă „un element nou pe scena administrativă a infrastructurii rutiere în România”.
„În mai anul trecut, am aprobat primul buget al acestei companii. La sfârșitul lui iunie 2024 au venit primii ingineri în cadrul companiei. Însă, între timp, ne-am mișcat destul de bine cu tot ceea ce am realizat noi la Compania de Investiții Rutiere și ne dorim pe viitor să îmbunătățim atât ceea ce privește implementarea proiectelor de infrastructură rutieră, cât și colaborarea cu antreprenorii”, a adăugat el.
Ce urmărește CNIR
Compania urmărește câteva direcții strategice în desfășurarea activității sale, printre care sustenabilitatea, factor care reprezintă un pilon esențial, avut și menținut constant în vedere. Reprezentanții au intenția clară de a fi consolidat în viitor prin toate contractele derulate.
De asemenea, conducerea își propune ca strategia pe termen lung să includă nu doar proiecte finanțate din fonduri europene, aflate deja în desfășurare, ci și inițiative dezvoltate în parteneriat public-privat.
Gabriel Budescu a mai evidențiat și că viziunea pentru dezvoltarea CNIR presupune, în același timp, preluarea tuturor proiectelor de infrastructură aflate în prezent în portofoliul Ministerului Transporturilor. El a menționat că este necesară elaborarea unei strategii pe termen mediu și lung, care să contribuie atât la consolidarea companiei, cât și la oferirea unei direcții clare pentru antreprenori.
În premieră
Pe partea de funcționare internă a companiei, directorul general a explicat că s-a urmărit implementarea unor soluții digitale încă din etapa de organizare inițială.
„Pe lângă aspectele interne, bucătăria noastră internă, pontaj electronic, mașini dotate cu GPS, aplicații interne de gestionare a resurselor umane, am introdus de curând și o aplicație prin care orice cetățean poate verifica dacă terenurile sunt afectate sau nu de obiectivele aflate în derulare la Compania Națională de Investiții Rutiere.
Dezvoltăm în continuare această aplicație pentru a oferi posibilitatea de a fi interogată și funcție de numărul cadastral. Este o aplicație care va fi în continuare îmbunătățită ca orice alt lucru. Așa cum spune o vorbă – ‘Atunci când învățarea se oprește și evoluția se oprește’ -, noi ne dorim să evoluăm în continuare”, a mai spus Budescu.
Dincolo de aspectele interne, în relația cu antreprenorii, Compania Națională de Investiții Rutiere a introdus, în premieră, utilizarea BIM ca cerință din partea beneficiarului. De asemenea, a impus folosirea echipamentelor electrice sau hibride, în funcție de specificul lucrărilor.
Și, tot pentru prima dată, a solicitat includerea materialelor reciclabile în execuție, ca parte a angajamentului față de sustenabilitate. Astfel, s-a cerut ca fundația autostrăzilor să conțină un procent de minimum 3% material reciclat. În perioada următoare, compania intenționează să îmbunătățească aceste practici și să introducă noi măsuri inovatoare, informează Agerpres.