Avem o nouă autostradă. Cel puțin așa promit autoritățile că se va întâmpla în curând. Este vorba de autostrada Sibiu-Pitești, unde progresul fizic al şantierului pentru construirea Lotului 1 a depăşit 50%. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov.

Potrivit acestora, antreprenorul lucrează pe toate fronturile, dar cea mai mare concentrare de forţe este în zona viaductului Tălmăcel şi la excavaţiile din jur.

„Progresul fizic al şantierului pentru construirea Lotului 1 din Autostrada Sibiu – Piteşti a depăşit 50%. Antreprenorul lucrează pe toate fronturile dar cea mai mare concentrare de forţe este în zona viaductului Tălmăcel şi la excavaţiile din jur.”, a anunțat sursa citată pe Facebook.

Împărțită în 5 secțiuni, autostrada Sibiu – Pitești este unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură de la noi din țară. Termenul de finalizare integrală a proiectului este 2026, urmând să devină un sector important al Coridorului 5 Pan-European.

Cum merg lucrările

Dintre cele 6 loturi oferite către concurs public constructorilor doar unul singur a mai rămas cu probleme. Este vorba despre secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș unde Compania de Administrare a Infrastructurii oferise contractul companiei Porr, 1,67 miliarde de lei, pentru realizarea în 60 de luni a aproape 10 km de șosea rapidă. Decizia a fost contestată de China Railway, companie exclusă de la licitații din cauza prezenței pe blacklist-ul Băncii Mondiale timp de 3 ani, care a și câștigat la Curtea de Apel. Până în prezent are loc o reevaluare a proiectului.

Pe primul lot Sibiu – Boița, lucrările au ajuns într-un stadiu 40%. Estimările Ministrului Transporturilor sunt că în anul 2022 com putea circula pe primii kilometri ai autostrăzii.

Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, recent, că prelungeşte termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziţie publică Proiectare şi Execuţie „Autostrada Sibiu – Piteşti, Secţiunea 2: Boiţa – Cornetu”, până la data de 30 septembrie 2021.

 

Sursă foto: Dreamstime