Autostrada Sibiu-Pitești, o posibilă inaugurare în 2024

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat luni, în urma unei inspecții pe șantier, că românii ar putea avea parte în 2024 de inaugurarea unui nou segment pe autostrada Sibiu-Pitești. Există mari speranțe, mai ales pentru o porțiune de 30 de kilometri de șosea, aflată între Pitești și Curtea de Argeș. Acest lucru va fi posibil dacă se va menține același ritm de lucru pe șantier.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a precizat că lucrările avansează foarte bine.

„Lucrările înaintează foarte bine, sunt undeva la 55% ca progres, ceea ce ne face optimiști pentru anul viitor, că ar putea termina, dacă nu tot, măcar tronsoane din acest traseu de 30 de kilometri, cel puțin cel din jurul Piteștiului, Bascov”, a spus el, potrivit Digi24.

„Daniela” este numele primului tunel forat pe o autostradă din România. Acest tunel va avea o lungime de 1,3 kilometri și va trece pe sub Dealul Momaia, în județul Argeș. Cu ocazia vizitei sale pe șantier, premierul a transmis un semn de apreciere către compania de construcții austriacă responsabilă de proiect.

Marcel Ciolacu, premierul României, anunță că este prima lucrare de acest tip de după comunism.

„Cred că este prima străpungere după perioada comunistă. Constructorul este în avans cu lucrările și aș dori să-i felicit. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen, ați fi fost și mai în avans, lucrurile ar fi mers mult mai ușor”, a precizat Ciolacu.

Tunelul „Daniela” este inclus în tronsonul de autostradă care se întinde pe o lungime de 10 kilometri între localitățile Tigveni și Curtea de Argeș.

CNAIR anunță o posibilă reducere a termenului limită

Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a făcut și el declarații pe această temă. El anunță posibila finalizare mai rapidă a lucrărilor.

„Lucrările pe acest lot au început pe 1 iulie 2034. Am mobilizarea antreprenorului, una foarte bună, drept pentru care, cred că vom avea parte de o reducere față de termenul contractual care va fi undeva în prima parte a anului 2027”, susține Pistol.

Autostrada Sibiu-Pitești urmează să aibă o lungime totală de 122 de kilometri. Un tronson de 13 kilometri între Sibiu și Boița este deja deschis circulației de la finalul lui 2022. De asemenea, alți 69 de kilometri se află în stadiul de proiectare. Se preconizează că întreaga autostradă va fi finalizată și gata pentru utilizare în anul 2028.

Oficialii anunță că la fel de bine lucrează și italienii pe tronsonul dinspre Pitești, deși lucrările avansează mai repede în cazul celor 30 de kilometri dintre Curtea de Argeș și Pitești.