Autostrada Ploiești-Brașov ar putea fi gata în 2040

Apare o nouă autostradă în România! Mariana Ioniță, fost director CNAIR, actual secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a anunțat recent că Autostrada Ploiești-Brașov ar putea fi gata în 2040.

Lucrările ar urma să înceapă în anul 2026 sau în anul 2027, nu mai devreme. Lucrările vor începe și în funcție de licitați, de acordul de mediu și de finalizarea studiului geotehnic. Numai caietul de sarcini și licitația, plus contestațiile la un asemenea proiect, durează cam patru ani. Lucrările în sine vor dura cam cinci, șase ani.

„Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu…de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu.

Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027, caietul de sarcini și licitația plus contestațiile la un asemenea proiect durează 3-4 ani. Lucrarea în sine durează 5 – 6 ani, dacă ne luăm după ce se întâmplă Autostrada Sibiu – Pitești. Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040”, a explicat, săptămâna trecută, Mariana Ioniță într-o emisiune TV de pe B1 TV.

Varianta finală de traseu pentru Autostrada Ploiești-Brașov a fost avizată

Vă amintim că, în iulie 2023, Marți, pe data de 11 iulie, varianta finală de traseu pentru Autostrada Ploiești-Brașov a fost avizată. Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a avizat-o. El a făcut marele anunț pe contul său de Facebook.

Autostrada Ploiești-Brașov va avea o lungime totală de 112,7 kilometri (cu sectorul Cristian–Râșnov). Va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) și 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcția sa este de 5,5 miliarde euro, fără TVA. Autostrada Ploiești-Brașov va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei (Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal, Brașov). Traseul ei traversează 23 de unități administrativ-teritoriale.

Autostrada Ploiești-Brașov
SURSA FOTO: Facebook, Cristian Pistol
Autostrada Ploiești-Brașov
SURSA FOTO: Facebook, Cristian Pistol
Autostrada Ploiești-Brașov 3
SURSA FOTO: Facebook, Cristian Pistol

România a depăşit borna de 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres

Recent, România a depăşit borna de 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres. Cristian Pistol a vorbit recent despre planurile de viitor. În următorii cinci ani, România va ajunge de la 1.000 la 1.750 de kilometri de şosea de mare viteză. Este vorba despre proiecte aflate deja în proiectare şi execuţie.

„Pot să vă spun că în momentul de față – astăzi, dacă vorbim -, avem aproximativ 750 km de drumuri de mare viteză în execuție, în proiectare și execuție, adică cu contracte semnate, 750 km care vor fi livrați în perioada următoare. În principiu, în 2028 ar trebui să închidem toți acești 750 km”, a spus el pentru Gândul.

În plus, mai sunt în pregătire încă 2.000 km. Este vorba despre proiecte aflate la nivel de studiu de fezabilitate.

„În momentul de față avem în pregătire, în faza de studii de fezabilitate, încă aproximativ 2.000 km, deci premizele eu zic că sunt unele consistente și nu vorbim doar de niște planuri abstracte.

Vorbim de documentație tehnico-economice care se aprobă, pe care Guvernul și le însușește prin aprobarea indicatorilor și care urmează, așa cum ne-am învățat, se intră în perioada următoare la proiectare și execuție”, a indicat directorul general al CNAIR.