Finanțare de la BEI pentru extinderea Autostrăzii A3

Guvernul a aprobat vineri un memorandum care deschide calea pentru obținerea unei finanțări de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru Autostrada A3. Este vorba despre o nouă secțiune a autostrăzii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului Mihai Constantin.

„Printr-un memorandum adoptat astăzi de către Executiv se deschide posibilitatea obţinerii unei finanţări de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unor noi secţiuni din Autostrada A3 însemnând ruta Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Memorandumul este intitulat „aprobarea negocierii contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 200 mil. Euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A3 România – Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă – şi a semnării acestuia; acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor”

Guvernul României a aprobat prin Memorandum, în şedinţa din 21 septembrie 2022, contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii. Aceasta va acoperiri parţial finanţarea publică naţională necesară implementării unor reforme şi/sau investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi în Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, arată documentul aprobat de către Executiv.

Potrivit sursei citate, „asistenţa financiară ce urmează a fi contractată, în valoare de până la 4 mld. Euro, va fi structurată în mai multe împrumuturi, din care cca. 2 mld. Euro pentru sectorul transporturi şi cca. 2 mld Euro pentru sectorul sănătate. Proiectele din cadrul PNRR care vor face obiectul acestei facilităţi sunt aferente componentelor C4 – Transport sustenabil (în principal proiectele privind infrastructură rutieră, feroviară şi metrou) şi C12 – Sănătate (în principal proiecte privind dezvoltarea infrastructurii prespitaliceşti/spitaliceşti, aşa cum vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii)”.

Finanțarea cuprinde proiecte rutiere, feroviare și metrou

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a comunicat BEI lista proiectelor ce urmează să facă obiectul asistenţei financiare rambursabile. Pachetul cuprinde proiecte de infrastructură rutieră, feroviară şi metrou, după cum urmează:

  • Rutier: autostrăzile A3 şi A7
  • Feroviar: Modernizarea liniei feroviare Caransebeş – Timişoara – Arad şi Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferata Cluj Napoca- Oradea-Episcopia Bihor
  • Metrou: Magistrala I de metrou Cluj şi Magistrala 4 Bucureşti – Secţiunea 1: Gara de Nord – Filaret.

Pentru sprijinirea realizării autostrăzii A3, BEI a fost de acord cu acordarea unui împrumut în valoare de până la 200 mil. Euro. Pentru sprijinirea realizării autostrăzii A7, BEI a fost de acord cu acordarea unei serii de împrumuturi în valoare cumulată de până la 1.200 mil. Euro.

Conform practicii finanţatorului, la începutul lunii februarie 2023 au fost transmise băncii scrisorile privind acceptul părţii române pentru prezentarea către Consiliul de Administraţie al Băncii, spre aprobare, a împrumuturilor ce vizează susţinerea realizării autostrăzilor A3 şi A7, mai arată documentul.

Cele două finanţări, în valoare totală de până la 1.400 mil. Euro, au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al Băncii la începutul lunii mai 2023. În paralel, în vederea accelerării procesului de contractare a împrumuturilor, BEI a demarat împreună cu MF, MTI şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) procesul de pregătire şi evaluare a proiectelor/împrumuturilor.

Un prim contract de finanţare, în valoare de 600 mil. Euro, a fost semnat între România şi BEI în data de 14 iunie 2023. Acesta este destinat sprijinirii realizării unor secţiuni din cadrul autostrăzii A7, în lungime de 319 km (Ploieşti – Paşcani). Proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare astfel semnat este în curs de aprobare în Parlament, mai indică memorandumul.