Extinderea Magistralei 4: Un nou tronson de 12 kilometri între Gara de Nord și Gara Progresul

Guvernul a dat undă verde proiectului de extindere a rețelei de metrou pe Magistrala 4, pe tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Această secțiune va cuprinde un traseu nou de aproximativ 12 kilometri, dintre care circa 11 kilometri vor fi dați în exploatare pentru călători, iar restul de 1,1 kilometri va fi destinat accesului către noul depou suprateran de la Progresul.

Pe acest segment vor fi construite 13 stații de metrou, alături de o nouă stație denumită Gara de Nord 2, care va realiza conexiunea cu actuala linie a Magistralei 4.

Potrivit documentului adoptat, investiția urmează să fie finanțată din Fonduri Externe Nerambursabile prin Programul Transport 2021–2027, bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite.

„Valoarea totală a investiţiei este de peste 17 miliarde lei, iar finanţarea se va realiza din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN), Programul Transport 2021-2027, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, anunţă Guvernul.

Un proiect cu durată de execuție de peste patru ani

Durata lucrărilor de execuție a fost estimată la 50 de luni. Extinderea liniei de metrou este gândită ca o soluție strategică pentru interconectarea transportului feroviar regional și internațional cu rețeaua urbană a Capitalei.

statii metrou, magistrala M4
SURSA FOTO: Facebook, Irinel Ionel Scriosteanu

Proiectul urmează să faciliteze legătura între Aeroporturile Otopeni și Băneasa și principalele gări bucureștene – Băneasa, Basarab, Gara de Nord și Gara Progresul.

„Prin construirea acestei magistrale se va realiza cea mai mare şi importantă linie de metrou pe diametrala nord-sud a oraşului, care va lega Aeroporturile Internaţionale Otopeni şi Bucureşti Băneasa cu gările de cale ferată Băneasa, Basarab, Gara de Nord şi Gara Progresul şi, implicit, interconectarea cu transportul public de suprafaţă.

Construcţia tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul va conduce la economii de timp la transportul urban de pasageri, la reducerea emisiilor de CO2, la reducerea poluării aerului, la reducerea riscului de accidente rutiere”, spune Exectivul.

Comarnic: nou proiect de infrastructură pentru fluidizarea traficului pe DN1

Executivul a aprobat în aceeași ședință o hotărâre care vizează reaprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Acces rutier complementar descărcare A3 – Comarnic”.

Proiectul prevede construirea unei variante ocolitoare a orașului Comarnic, în județul Prahova, pe o lungime de 5,8 kilometri.

Noua rută este menită să reducă presiunea de trafic de pe DN1, unul dintre cele mai aglomerate drumuri naționale din România.

Proiectul se aliniază planurilor de dezvoltare a autostrăzii A3, pe segmentul Ploiești – Comarnic – Brașov. Conform noilor indicatori aprobați, valoarea totală a lucrărilor se ridică la 470 milioane de lei, o creștere față de estimarea inițială de 341 milioane lei.

„Indicatorii economici reaprobaţi prin această hotărâre, pentru construirea variantei ocolitoare a oraşului Comarnic, prevăd o valoare totală a investiţiei de 470 milioane lei, comparativ cu 341 milioane lei, estimate iniţial”, se precizează în comunicatul Guvernului.

Finanțare din fonduri externe și bugetul de stat

Ambele proiecte de infrastructură – Magistrala 4 și varianta ocolitoare Comarnic – sunt finanțate din fonduri externe nerambursabile și din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

În ceea ce privește varianta ocolitoare, investiția este considerată complementară autostrăzii A3, contribuind astfel la creșterea mobilității rutiere în zona montană a Prahovei.

”Finanţarea obiectivului de investiţii se va realiza din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”, mai precizează Guvernul.