Potrivit celei de-a doua estimări publicată vineri de Departamentul Comerţului, în perioada aprilie-iunie, Produsul Intern Brut al SUA a consemnat o creştere de 1,1% în ritm anual, faţă de un avans de 1,2% anunţat cu ocazia publicării estimărilor preliminare. Datele revizuite sunt în linie cu estimările analiştilor şi vin după un prim trimestru în care economia americană a înregistrat o creştere de 0,8%. 

Departamentul Comerţului a precizat că avansul economiei reflectă contribuţiile pozitive ale cheltuielilor de consum şi exporturilor. Cheltuielile de consum, responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică, au înregistrat o creştere de 4,4% în trimestrul al doilea, faţă de un avans de 4,2% cât s-a anunţat iniţial. De asemenea, exporturile au înregistrat o creştere de 1,2%, în loc de un avans de 1,4% potrivit primei estimări, dar chiar şi aşa este o cifră mai bună decât performanţele din trimestrele precedente când s-au înregistrat scăderi. 

Aceste evoluţii pozitive au fost însă contracarate de contribuţiile negative ale stocurilor, investiţiilor rezidenţiale, cheltuielilor guvernamentale şi importurilor. Cheltuielile de investiţii private au înregistrat cea mai gravă scădere din ultimii şapte ani (minus 9,7%). Investiţiile rezidenţiale au înregistrat o scădere mai mare decât e estima anterior (minus 7,7%). Importurile au crescut cu 0,3% în loc de o scădere cu 0,4%. De asemenea, cheltuielile publice au înregistrat o scădere peste aşteptări în urma scăderii cu 2,2% a investiţiilor statelor şi colectivităţilor locale. 

Chiar dacă până acum datele cu privire la evoluţia economiei americane în trimestrul al doilea sunt amestecate, analiştii sunt de părere că în perioada iulie-septembrie 2016, prima economie a lumii a înregistrat o creştere de 3,4%. Înainte însă de a cunoaşte cum a evoluat economia americană în trimestrul al treilea, Departamentul Comerţului va da publicităţii, la finele lunii septembrie, cea de-a treia revizuire a performanţelor din perioada aprilie-iunie. În plus, comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală se va reuni şi el în perioada 20-21 septembrie pentru a decide dacă majorează sau nu dobânda de bază. AGERPRES