Potrivit lui Martin Kocher, ministrul Economiei din Austria, lipsa forței de muncă va rămâne una dintre provocările majore în Europa pentru o perioadă îndelungată de timp. „Accentul pus pe calitatea locației, nu doar în ceea ce privește investițiile și impozitarea capitalului, ci și impozitarea forței de muncă, va fi marea sarcină a următoarelor guverne în următorii 10-15 ani”, a declarat Kocher pentru APA.

Martin Kocher: Dacă nu ar fi fost războiul, economia ar fi luat-o razna

Lipsa forței de muncă s-a majorat, „deoarece creșterea din prima jumătate a anului a fost atât de enormă încât nu am mai experimentat-o de mult timp. Dacă nu ar fi avut loc războiul, probabil că economia ar fi luat-o razna”, a spus Kocher.

Deficitul de muncitori a crescut pentru că generațiile trecute se pensionează, iar generațiile noi intră pe piața muncii.

„Așa va fi în următorii zece ani. Trebuie să reacționați la acest lucru pe mai multe planuri. Este vorba despre calificări mai bune, despre compatibilitatea dintre muncă și familie, despre persoanele în vârstă și îngrijirea sănătății, precum și despre imigrația din Uniunea Europeană și din afara acesteia.”, a mai spus ministrul.

Recesiune economică fără efecte majore pe piața muncii

Potrivit ministrului economiei din Austria, niciodată nu a mai existat o asemenea recesiune economică fără să se vadă efecte majore pe piața muncii.

„Desigur, acest lucru se datorează și faptului că firmele știu că, dacă concediază acum, vor avea dificultăți în a găsi angajați în următoarea perioadă de creștere, care va veni cu siguranță – și sperăm că în curând.”, a mai spus ministrul austriac.

În opinia lui Martin Kocher, decontările salariale ridicate din acest an, ca urmare a inflației, nu vor pune în pericol competitivitatea companiilor austriece. Majoritatea exporturilor austriece merg în Uniunea Europeană, unde inflația este similară cu cea din Austria.

„Nu ne înrăutățim situația. S-ar putea să avem o problemă cu restul lumii, asta este adevărat.”, mai spune ministrul.

Martin Kocher mai amintește că puterea de cumpărare poate fi menținută și prin creșterea salariilor reale.