„Nu sunt angajați, sunt colegi, și nu îi angajăm, ci colaborăm cu ei, așa simțim noi, în cultura noastră. Nu există lipsă în piață de specialiști și experți, trebuie să ai răbdare și să cauți suficient de bine, utilizând chiar rețelele sociale. Ultimul an s-a simțit la fel ca penultimul. Fiecare an vine cu provocările lui, iar anul 2022 a venit cu multe. Trebuie pur și simplu să iei lucrurile cum sunt ele, care nu țin de tine și nu le poți schimba, și trebuie să ai capacitatea de a te adapta. Adaptarea ține de cultura companiei dar și de modul în care sunt antrenați oamenii din cadrul companiei să funcționeze”, este de părere Virgil Profeanu. 

Cum rezolvi problema crizei umane din companie

El afirmă cu încredere faptul că piața muncii din România nu trece printr-o criză, iar ca angajator, dacă știi ce cauți și unde să cauți, îți vei găsi mereu oameni de calitate. Totodată, există și un factor foarte important de luat în calcul: dacă găsești un om bun care merită păstrat în companie, trebuie plătit pe măsură. 

„E o falsă problemă. O să dau un exemplu: facem proiectare, dar avem și un modul de construcții, deoarece permanent oferim angajaților noștri ingineri și arhitecți posibilitatea de a experimenta în șantier. Avem și câțiva muncitori, pentru că luând contracte ai nevoie și de oameni proprii care să lucreze anumite componente. Oamenii respectivi câștigă aici cât ar câștiga și în Germania. După ce-și face omul socoteala, dacă îl plătești suficient de bine, el rămâne aici. Meritul angajatorului este să-i găsească pe cei care merită acei bani”, explică Virgil Profeanu

El este adeptul unei culturi organizaționale moderne în cadrul companiei sale, clădită pe principii de management și performanță a angajaților. Dacă vei știi cum să răsplătești angajații pe măsura muncii lor, vei ieși mereu câștigător, chiar dacă asta înseamnă salarii peste media pieței, este de părere antreprenorul. 

„Marea problemă este că nu evaluăm corect angajatul la angajare și nu evaluăm corect angajatul în timpul în care lucrează. Poți să faci o evaluare corectă a omului la angajare și el va simți că este corect și se angajează la tine. Cât timp ești capabil să ai sisteme funcționale, să răsplătești omul pe măsura muncii lui, el va lucra pentru tine. Trebuie să creștem performanța în cadrul companiei utilizând sisteme de management pentru a-l plăti pe cel performant la nivelul din afară. Susțin cu fapte reale, concrete, cu experiență, că e o falsă problemă (cea a crizei angajărilor n.r.). Tot ce avem noi de făcut, managerii și antreprenorii, este să creăm organizare”, conchide Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings