La câteva zile după ce au devenit publice acuzațiile de corupție împotriva cancelarului Sebastian Kurz (ÖVP) și a unora dintre cei mai apropiați angajați ai săi, Kurz a tras consecințele și a anunțat retragerea sa. Fostul ministru de externe Alexander Schallenberg (ÖVP) urmează să-l înlocuiască în fruntea cancelariei. Kurz însuși vrea să treacă în parlament ca președinte al grupului parlamentar. Vice-cancelarul Werner Kogler (Verzii) anunță că partidul său va continua activitatea guvernamentală cu ÖVP.

Dimineață, membrii guvernului partidului său s-au întâlnit, iar în timpul zilei au avut loc și discuții la nivel de stat. Kurz a apărut în fața presei aseară. Cancelarul, împotriva căruia a deschis o anchetă Parchetul austriac , a declarat că el și echipa sa guvernamentală sunt „capabili și dispuși să acționeze”. Cancelarul a reiterat faptul că afirmațiile împotriva sa sunt false. ”Au fost anchete și împotriva altor politicieni. Noutatea este că de data aceasta partenerul coaliției a decis să ia o poziție clară împotriva mea”.

Kurz a mulțumit pentru sprijinul acordat propriului partid și încurajarea din partea populației. Kurz vede coaliția într-un impas: ”Pandemia nu s-a terminat încă, relansarea economică abia a început. Prin urmare, este iresponsabil să lase să se alunece în haos luni întregi. Este nevoie de stabilitate și responsabilitate. Țara mea este mai importantă pentru mine decât persoana mea”.

Kurz a decis să facă loc unei altepersoane în poziția de cancelar pentru a preveni haosul și pentru a asigura stabilitatea.  Kurz anunță că Schallenberg își va prelua rolul. El va merge în parlament ca președinte al grupului parlamentar. Și va încerca să respingă acuzațiile împotriva sa. Kurz subliniază încă o dată că bunăstarea țării este întotdeauna mai importantă pentru el decât el.

Kurz a părăsit sala după scurta declarație. Nu au fost posibile întrebări. Partenerul coaliției Partidul Verzilor nu a reacționat imediat la această declarație. Acum depinde de vicecancelarul Werner Kogler dacă criza guvernamentală este rezolvată pentru moment. Cu toate acestea, se poate presupune că Verzii au fost informați în prealabil despre acest lucru.

Kickl: „Evadare spre imunitate parlamentară”

Șeful FPÖ, Herbert Kickl, numește retragerea lui Kurz „Evadare spre imunitate parlamentară în calitate de președinte al grupului în parlament”. „Kurz a încălcat promisiunea de ieri că va oferi o explicație rapidă. Se pare că el intenționează să transforme întreaga afacere într-o poveste nesfârșită până când ÖVP deține din nou Ministerul Justiției „, a spus Kickl:” Cancelarul poate pleca pentru o vreme – dar sistemul politic de sprijin este încă acolo. ”

Directorul general al SPÖ, Christian Deutsch, critică, de asemenea, mutarea lui Kurz în parlament. Ne întrebăm dacă ”nu este o manevră perfidă care servește pentru a se asigura că Kurz, în calitate de membru al parlamentului, se refugiază în imunitate și, astfel, interzice anchetarea de către sistemului judiciar și împiedică clarificarea afacerii”. Mai mult, șefiigrupurilor parlamentare ale partidelor de guvernământ participă, de asemenea, la Consiliul de Miniștri. În acest sens, Kurz va fi – în cazul în care verzii acceptă schimbarea în vârful guvernului și coaliția rămâne valabilă – va fi reprezentat și în acest organism în viitor.

În mod surprinzător, se pot auzi diferite tonuri din rândurile guvernului ÖVP. Ministrul muncii ÖVP, Martin Kocher, și-a exprimat „un mare respect” pentru decizia lui Kurz pe Twitter. Expresiile de respect curg de la organizațiile membre ÖVP. Ingrid Korosec, președinta Asociației pentru Cetățeni Senior ÖVP, vede Kurz cu pasul său drept dovada „adevăratei măreții”. Președintele femeii ÖVP și fostul ministru al familiei, Juliane Bogner-Strauss, vorbește despre „conducerea și responsabilitatea reală”.

Imunitate pentru moment ca parlamentar

Avocatul constituțional din Innsbruck, Peter Bußjäger, subliniază, de asemenea, pe Twitter că Kurz se va bucura inițial de imunitate trecând la Consiliul Național – până când Consiliul Național va aproba urmărirea penală de către autorități. Politologul Peter Filzmaier vede multe întrebări fără răspuns, cum ar fi dacă Schallenberg va menține angajații lui Kurz, dintre care unii sunt de asemenea acuzați, în cancelarie.

Guvernatorul stirian Hermann Schützenhöfer (ÖVP) îi acordă, de asemenea, respect lui Kurz. Conducerea partidului ÖVP din Salzburg îl numește „un pas dezinteresat”. Cu toate acestea, pentru SPZ din Salzburg, procesul este o „farsă” – mai multe despre acest lucru în steiermark.ORF.at și în salzburg.ORF.at.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, președintele federal Alexander Van der Bellen a fost informat despre demisia cancelarului federal Sebastian Kurz (ÖVP). Van der Bellen îl propusese pe scurt și pe Schallenberg drept nou cancelar.

O declarație a șefului statului nu va fi disponibilă până astăzi sau mâine.