În plină perioadă în care pandemia face ravagii în România şi ne apropriem de pragul de 5.000 de cazuri/zi, există totuşi şi localităţi în ţara noastră în care COVID-19 este deocamdată necunoscut.

Deşi judeţul Maramureş are 8 localităţi care au intrat în scenariul roşu din cauza numărului mare de infectare cu noul coronavirus, există şi două comune unde COVID-19 este cunoscut de localnici doar de la televizor. Niciun caz nu a fost înregistrat acolo de la debutul pandemiei în România.

Care este secretul? De când a început totul, oamenii din Ariniş ies din gospodărie doar dacă este strict necesar. Întreaga comunitate a respectat strict măsurile impuse de autorităţi.

“Dacă stați să urmăriți, lumea nu circulă. Merge dimineață la cumpărături, dar nu vedeți într-o oră trei persoane pe drum. Asta-i secretul. Regula numărul 1: ne-au spus de la început că e pandemie, că e stare de urgență, și respectăm!”, a precizat o localnică pentru Digi24.

“Noi și acasă o purtăm (masca – n.red.). Avem o locuință undeva mai izolat de comună, dar ne protejăm”, spune o altă persoană din Ariniş.

Comuna Ariniş din judeţul Maramureş nu este una foarte mare, acolo trăiesc circa 1.300 de persoane. Cu toate acestea, autorităţile locale au luat virusul foarte în serios chiar din primele zile, iar localnicii au fost extrem de prudenţi.

Gheorghe Mureşan, primarul din Ariniş, explică: “La început am fost sceptic și eu legat de acest virus, dar mi-am dat seama că nu-i glumă. Prin ianuarie-februarie, având și o discuție cu fiica mea care e medic pneuomolog, mi-a dat niște detalii și am priceput că nu ne jucăm cu acest virus. Am început cu măsuri, zic eu, destul de stricte, severe.”

Pentru a proteja întreaga comunitate, localnicii au renunţat chiar şi la concedii în această vară, mai spune primarul: “Au renunțat, au zis: mai bine stăm acasă decât să ne îmbolnăvim noi, îmbolnăvim copiii. Au renunțat, poate că la anul o să avem noroc, scăpăm, și o să meargă atunci.”

Deplasarea până la primărie pentru diverse probleme a fost şi ea înlocuită cu soluționarea acestora prin telefon sau e-mail, mai spune edilul localităţii Ariniş.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin