Mai precis, Aleandru Rafila a spus că o creștere majoră a numărului de cazuri zilnice pune o presiune foarte mare pe secțiile de ATI.

”Dacă în următoarele trei zile vom avea tot așa, în jur de 5.000 de cazuri pe zi, să ne așteptăm ca în cursul săptămânii viitoare să asistăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive, ceea ce duce la apropierea de limita la care sistemul de sănătate este adaptat în acest moment. Mă refer la cele puțin peste 1.000 de paturi disponibile și cred că măsurile de reevaluare a capacităților de acordare a asistenței medicale trebuie rapid implementate”, a declarat Rafila la Digi24.

”Noi am propus din partea comisiei științifice a Ministerului Sănătății să stabilim în țară trei patru centre de training și de control extern de calitate, adică să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementeze acest sistem cât mai repede. Ar permite și creșterea capacității de laborator” a adăugat medicul.

„După ce se obține această stabilizare, sigur că trebuie să existe o așteptare legată de scăderea numărului. Un platou de 5.000 de cazuri pe zi este foarte mult pentru sistemul de sănătate, chiar pentru secțiile obișnuite de spital”, a declarat Alexandru Rafila.

Peste 700 de români sunt la Terapie Intensivă

Conform datelor publicate astăzi. un număr de 10.250 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil.

La terapia intensivă sunt internaţi 766 de pacienţi, precizează sursa citată.

Pe teritoriul României, 20.593 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu şi 9.808 de persoane se află în izolare instituţionalizată.

De asemenea, 50.162 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată – 51, mai arată GCS.

Medic: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă

Situația gravă din secțiile ATI a fost semnalată și de către un medic din Ploiești, care a declarat de curând: „Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.”