Primăria Capitalei anunţă că au fost demarate lucrările la Spitalul Metropolitan „Sfântul Sebastian” şi la Centrul de Excelenţă din zona de nord a Capitalei.

„Aşa cum am promis, Spitalul Metropolitan ‘Sfântul Sebastian’ Bucureşti, primul spital inteligent din România, devine o realitate. După finalizarea studiului de fezabilitate, eliberarea terenului şi semnarea contractului pentru proiectare şi execuţie cu două dintre companiile municipale, începem lucrările la fundaţie. În trei ani, bucureştenii şi pacienţii din ţară vor avea acces la servicii medicale de calitate într-un spital cu aproape 1.000 de paturi şi 31 de săli de operaţie. Doar pentru clădirea spitalului şi dotări investiţia se ridică la 400 de milioane de euro. Anual, vor fi trataţi peste 300.000 de pacienţi”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Clădirea spitalului, cu toate circuitele medicale şi aparatura ultramodernă, va fi gata în maximum 3 ani, potrivit contractului semnat cu asocierea Compania Municipală Consolidări SA şi Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.

Complexul din şoseaua Pipera va costa peste 2,8 miliarde de lei fără TVA

Întregul complex va fi compus din: trei corpuri de clădire cu destinaţia spital, un turn cu 7 etaje dotat cu heliport şi în cadrul căruia se vor regăsi spaţii de cazare pentru rudele pacienţilor şi cabinete medicale, o clădire pentru grădiniţă şi creşă, un bloc cu locuinţe pentru personalul medical şi spaţii verzi. Valoarea contractului pentru întreg complexul se ridică la peste 2,8 miliarde de lei fără TVA.

Spitalul va asigura pacienţilor servicii în următoarele specialităţi medicale: obstetrică-ginecologie (obstetrică, ginecologie, neonatologie, fertilizare), cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgia capului şi a gâtului (BMF, ORL, oftalmologie), chirurgie toracică, chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, urologie, medicină internă (nefrologie, nefro-dializă, diabet şi boli de nutriţie, reumatologie), recuperare-reabilitare. Secţia ‘Mamă şi copil’ va funcţiona separat de clădirea principală a spitalului şi va cuprinde resuscitarea medicală pediatrică, neonatologia şi secţia de ginecologie-obstetrică, inclusiv urgenţe.

Pentru accesul facil în zona spitalului, care va fi ridicat în şoseaua Pipera, va fi construită o nouă stradă cu două benzi pe sens şi linie de tramvai – strada Spitalului. Suprafaţa construită desfăşurată a complexului este de aproximativ 250.000 mp. Vor fi amenajate peste 1.300 de locuri de parcare, dintre care doar aproape 200 la suprafaţă, potrivit Agerpres.

Complexul va avea peste 30.000 mp de spaţii verzi, iar clădirile vor fi un etalon pentru eficienţa energetică prin utilizarea unor surse de energie sustenabilă: panouri solare, centrală în cogenerare şi pompă de căldură aer-apă, precizează PMB.