Creșterea alarmantă a numărului de noi infectări stârnește un val de îngrijorări în rândul medicilor, dar și al autorităților. În acest context, autorităţile au început controalele în spitalele COVID pentru a vedea de câte paturi de terapie internsivă dispun. Decizia vine în contextul în care gradul de ocupare în ATI a ajuns la 97%.

Astfel, începând cu ziua de luni, 15 martie, inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat şi-au reluat verificările în spitalele COVID şi suport-COVID care au paturi de ATI, pentru a verifica dacă numărul raportat de reprezentanţii spitalelor este şi cel ştiut de autorităţi.

De cealaltă parte, medicii fac un apel disperat şi susţin că sunt peste 60 de pacienţi pentru care nu găsesc un loc liber la ATI.

Șeful DSU, Raed Arafat a veit și el cu o serie de precizări în acest context. Acesta spune că avioanele şi elicopterle SMURD sunt pregătite pentru transferarea pacienţilor bolnavi de COVID-19 dintr-un oraş în altul.

“Încercăm prin centrul național de comandă și conducere a intervenției să găsim locuri acolo unde există, folosind mijloacele de transport, folosind avioanele SMURD, elicopterele Ministerului de Interne, elicoptere cu echipaj SMURD.

Folosim elicopterele Ministerului Apărării, cum am făcut altădată. Toate sunt la dispoziția noastră dacă este nevoie”, a precizat Raed Arafat.

Care este situația în Capitală

Deși a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei, secțiile de Terapie Intensivă din țară nu sunt încă pregătite. Un exemplu este situația din Capitală, unde, de câteva zile nu mai există paturi libere în Secțiile de Terapie Intensivă.

Totodată, potrivit Antena 3, în ultimele zile erau 60 de pacienți pentru care nu se găsea un loc la ATI şi care practic erau în așteptare. Medicii au declarat că resimt din nou momentele din luna noiembrie anul trecut, când bolnavii pierdeau lupta cu virusul în așteptarea unui pat în Secția de Terapie Intensivă.

Ministerul Sănătății a făcut însă o pomisiune privind reorganizarea spitalelor, astfel încât să existe paturi și pentru bolnavii cronici dar și pentru cei infectați cu SARS-COV-2. Rămâne de văzut însă dacă planul va mai rămâne sau nu în picioare.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu