Se pregătesc pentru vremuri grele! Raed Arafat: Avem pregătite avioanele şi elicopterele

Raed Arafat a precizat, printr-un apel video, că avioanele SMURD sunt pregătite pentru relocarea pacienților cu coronavirus dintr-un oraș în altul, dacă stiuația va fi de așa natură.

”Încercăm prin centrul național de comandă și conducere a intervenției să găsim locuri acolo unde există, folosind mijloacele de transport, folosind avioanele SMURD, elicopterele Ministerului de Interne, elicoptere cu echipaj SMURD. Folosim elicopterele Ministerului Apărării, cum am făcut altădată. Toate sunt la dispoziția noastră dacă este nevoie”, a asigurat Raed Arafat.

Populația, îndemnată să respecte regulile

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că impactul la ATI este foarte mare în această perioadă, motiv pentru care a reiterat importanța respectării măsurilor anti-COVID impuse de către autorități.

”Am transferat din diferite zone către zone care au locuri și care puteau să primească bolnavii. Detașăm mai mulți medici unde este nevoie”, a mai spus Arafat.

În cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire” el a mai spus că mai durează o perioadă până când vaccinarea va avea impactul dorit. Mai mult decât atât, acesta a precizat că trebuie respectate toate recomandările.

Noi restricţii în România?

Raed Arafat a transmis vineri, 12 martie, că este îngrijorat de prezența variantei britanice a noului coronavirus în România.

„Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a punctat șeful DSU, referitor la varianta britanică. Totuși, acesta dă asigurări că în momentul de față în România nu se pune problema unui lockdown.

„Au fost discutate mai multe variante pentru oră. Deciziile nu sunt luate de o singură persoană. Noi discutăm în grupul tehnco-științific. Am analizat unele măsuri din alte țări. Pe partea de circulație au variat diverse țări. (…) Această oră limitează activitățile ulterioare: dacă trebuie să ajungi la 22:00 acasă, nu mai ai timp – poate – să te vezi cu prietenii.

Nu e cazul să mergem mai jos în momentul de față. Ce știm sigur e că nu dorim să facem un lockdown total. Măsurile se adaptează și zonal. Măsurile noastre au fost mai puțin radicale. Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte. Dacă ne trezim în vară cu un număr mare de cazuri poate o să fie limitări.

Scenariile duc la speculații și imediat la acțiuni de denigrare din partea unora sau altora. Nu poți să dau un scenariu. Suntem abia în ianuarie. Trebuie să așteptăm să vedem cum evoluează. Dacă mă întrebați acum cum o să fie în august, vă spun că nu știu.

Vaccinul a schimbat ceea ce avem față de anul trecut. Dar și experiența noastră.  Diferența față de anul trecut e că avem o speranță. Studiile arată că tulpina britanică este și mai mortală. Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a declarat Raed Arafat pentru Dig24.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea