Declaraţia făcută de Orban a fost făcută în contextul în care Guvernul a stârnit un val de nemulţumiri după ce a anunţat că vrea să interzică din nou cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar.

Se schimbă vârsta de pensionare

„Sunt domenii de activitate în care angajații ar trebui să decidă ei dacă se pensionează. Să se mărească vârsta de pensionare, de la 65 la 70 de ani. În medicină sau educație de exemplu. Să decidă ei, adică să nu vină cu sistemul ăsta să fie la mila unui director de școală să li se prelungească sau nu pe un an de zile dreptul de a profesa”, a spus premierul Orban.

„Si mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeana cresterea varstei de pensionare la 68 de ani. Am spus ca e imposibil, deoarece Romania are o speranta de viata cu 8 ani sub media Uniunii Europene. Noi suntem la 74, Franta la 82, de exemplu. Asa ca am mentinut varsta de pensionare din vechea lege si in cea noua, corectand si inechitatile care se vor rezolva doar DUPA RECALCULAREA tuturor pensiilor, recalculare pe care actuala guvernare nu se grabeste sa o inceapa. Acum pricep si de ce vor modificarea noii legi a pensiilor, inainte sa inceapa aplicarea ei. Au de gand sa creasca varsta de pensionare. Si e doar una din relele care se pot intampla…”, scrie Olguța Vasilescu pe pagina sa de facebook.

Reacția fostului ministru al muncii nu este singura, Cristian Vasilcoiu, fost consilier în Ministerul Muncii, a adus și el un val de critici celor din PNL.

„Guvernul Orban vrea să mărească vârsta de pensionare la 70 de ani și nu vrea ca profesorii, medicii și actorii sa mai poata cumula pensia cu salariul.

Eu vreau sa aud ce are de spus Rebenciuc despre aceste aspecte!”, scrie Vasilcoiu pe pagina sa de facebook.