Au apărut primele căpșuni românești în piețe

Au apărut în piețe primele căpșuni românești, mai devreme cu trei săptămâni decât în alți ani. Vremea caldă a copt mult mai repede ca altădată delicioasele fructe.

Primele căpșuni românești au făcut deja apariția pe piață, cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât în ani precedenți, iar acest fenomen se datorează în mare parte vremii calde din ultima perioadă. Producătorii au reușit să aducă cantități semnificative de fructe, beneficiind de condiții favorabile pentru creșterea acestora.

Temperaturile ridicate de la finalul lunii martie și până în prezent au contribuit la dezvoltarea rapidă a culturilor de fructe și legume, iar căpșunile românești au fost printre primele să ajungă pe tarabele piețelor. În mod obișnuit, acestea erau disponibile spre vânzare în luna mai.

Prețul unui kilogram de căpșuni românești este de aproximativ 40 de lei în piețe. Producătorii afirmă că fructele sunt de o calitate excelentă, însă procesul de culegere este unul laborios și solicitant.

“Fructele sunt foarte mari, sunt foarte aromate. Dacă gustăm o căpșună, miezul ei e delicios. Sunt foarte dulci, foarte aromate.

Culesul este foarte greu, în sensul că trebuie să stai foarte mult aplecat, dar e foarte plăcut când vedem niște căpșuni foarte mari. Luna aceasta este o producție foarte bună”, a spus unul dintre producătorii de căpșuni, potrivit antena3.ro.

În noiembrie 2023, era 15 lei kilogramul

Până în prezent, producătorul a declarat că a reușit să culeagă în jur de 100 de kilograme de căpșuni. Producția obținută până acum a fost considerată foarte bună, deoarece cantitățile disponibile au permis ca fructele să fie deja puse în vânzare pe piețe. Aceasta indică faptul că condițiile meteorologice favorabile și munca asiduă a producătorilor au dat roade, aducând beneficii atât pentru aceștia, cât și pentru consumatori, care au acces la produse proaspete și de calitate.

“Vremea foarte caldă a dus la coacerea lor mai devreme. Și gustul lor este mai bun datorită faptului că a fost soare”, a mai spus un alt producător.

Anul trecut, în noiembrie, românii puteau găsi căpșuni românești în supermarketuri la prețul de 15 lei pentru 300 de grame de fructe. Producătorii au profitat de vremea caldă și au ales să planteze căpșunile mai târziu decât de obicei, astfel încât să le poată comercializa în supermarketuri.

În 2023, primele căpșuni românești au ajuns pe piață spre finalul lunii aprilie. Un kilogram costa atunci 35 de lei, cu 10 lei mai mult decât prețul căpșunilor importate.