Forţa de Securitate din Kosovo (KSF) este alcătuită din 2.500 de militari, echipată cu armament uşor şi pregătită de NATO și are scopul de a  asigură misiuni precum gestionarea situaţiilor de criză, protecţia civilă şi aprovizionarea.

Pe 14 decembrie, parlamentul de la Pristina ar urma să examineze pentru a doua lectură, crearea unei armate. Decizie care din punctul de vedere al Belgradului, care nu recunosște independența Kosovo, reprezintă o amenințare directă la adresa securităţii şi încalcă termenii prezenţei NATO în Kosovo.

,,O astfel de decizie nu survine într-un moment oportun, ea contravine recomandărilor multor aliaţi NATO şi poate avea repercusiuni grave asupra viitoarei integrări auro-atlantice a provinciei Kosovo. În cazul în care mandatul forţei de securitate din Kosovo trebuie revizuit, Consiliul Nord-Atlantic va trebui să reexamineze nivelul angajamentului NATO în Kosovo”, a declarat Stoltenberg, potrivit Digi24.ro

Stoltenberg a criticat și taxele vamale impuse recent de Pristina produselor importate din Serbia şi Bosnia, precizând că ele creează „noi diviziuni” și a creut atât Belgradului cât și Pristinei „să se abţină de la alţi paşi şi declaraţii provocatoare”.