Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut o analiză a situației actuale, avertizând asupra pericolului care ne paște și care ar avea legătură cu ultimele mutări ale lui Vladmir Putin. El este de părere că o parte din militarii americani care vor fi retrași din Germania vor fi aduși în România, iar aceștia „nu vin la cerere, vin unde stabilește Pentagonul că e o urgență”. În opinia sa, motivul relocării soldaților americani se vede la o simplă analizare a hărții.

„Constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO și UE. Și-a făcut meandrele în Ucraina, ține Transnistria sub control, a ocupat Osetia și Abhazia din Georgia, estul Ucrainei este în război, ținut în tensiune, cu riscul ca oricând Ucraina să fie reinvadată, deci pasul următor nu mai poate fi făcut din cauza frontierei NATO. Garantează cineva că nu va face acest pas prin țările baltice? Măcar așa, ca o amenințare?” – a avertizat fostul președinte.

Care este rolul României

El a explicat, într-o intervenție la Digi 24, că România s-a consolidat foarte bine pe flancul estic, este o țară care are pușcași marini la Kogălniceanu, care are două baze militare aeriene – la Turda și Kogălniceanu – în care aviația NATO este prezentă, are sistemul de rachete de la Deveselu, au început să-i sosească rachetele Patriot.

„România devine extrem de consistentă pe flancul estic. În plus, România este bine cotată, pentru că este una dintre puținele țări care oricât de grea a fost criza, a menținut 2 la sută din PIB pentru apărare. Asta înseamnă că se bucură și de credibilitate, a comentat Traian Băsescu.

Fostul președinte a comentat și declarația făcută de ambasadorul Rusiei la București, pe care îl consideră „un propagandist de cea mai înaltă clasă”. Băsescu crede că  „sigur că rușilor nu le convine Strategia de Apărare Națională a României și atunci încearcă să o diminueze, iar ambasadorul (Valeri) Kuzmin este un propagandist de cea mai înaltă clasă, care să răspândească ziceri de-astea care să umilească”.

De ce s-a supărat Trump

Mai mult, Băsescu a susținut că retragerea americanilor din Germania nu înseamnă slăbirea structurii NATO. În opinia sa, repoziționarea materialului militar NATO și-n mod deosebit american mai aproape de flancul estic este de natură să consolideze NATO, nu să slăbească Alianța, susține fostul șef al statului. Fostul președinte a explicat că este vorba totuși și de o răcire a relațiilor Washingtonului cu Germania, dar spune că aceasta nu influențează NATO.

„Pe bună dreptate, Trump s-a supărat pe Germania, care contribuie cu 1,31 la sută din PIB la finanțarea armatei sale, în timp ce SUA stau cu 34.000 de militari gata de luptă să apere Germania! „Păi, nu merge! Și atunci, pe bună dreptate, Trump spune – deși încă nu face, atenție, nu discutăm despre un lucru oficial decis – de ce să stau la tine când România, așa cum e ea mică, e loială NATO și pune 2 la sută la apărare, Polonia la fel, micuții baltici la fel. De ce-ar sta cu trupele pe teritoriul Germaniei?!”, a punctat fostul președinte.